
LOCHEM – Het college van B&W van Lochem wil de Albert Hahnweg herinrichting en er een fietsstraat van maken. Dat concept is nieuw voor Lochem en betekent niet dat auto’s worden verbannen, maar dat fietsers ruim baan krijgen en dat er veel snelheidsremmende maatregelen worden getroffen. De gemeenteraad behandelt binnenkort het voorlopige ontwerp. De raad wordt gevraagd om hiermee in te stemmen en het benodigde investeringskrediet beschikbaar te stellen.
Het streven is om nog dit jaar te starten met de voorbereidende werkzaamheden. Het is een ingrijpende klus, omdat het gaat om een flink traject, van De Gloep tot aan de Enkweg. Ook de riolering wordt hier vervangen. Het gedeelte tussen Enkweg en Staring College wordt apart aangepakt. De totale kosten bedragen ongeveer 4,5 miljoen euro. Het gaat om een investeringskrediet van 2.162.000 euro dat al is opgenomen in de begroting van 2025. De vervanging van de riolering vergt 2.334.000 euro. Dit geld is al gereserveerd via het Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025.
Positief
Via een persbericht meldt de gemeente dat omwonenden zijn betrokken bij het ontwerp en dat veel mensen positief reageerden op de plannen. Er zijn echter ook zorgen geuit. Het college schrijft: ‘De aandacht voor de fiets, de snelheidsbeperkende maatregelen, het meanderen van de weg in het westelijke deel van het tracé, de toevoeging van veel groen en het verbeteren van de trottoirs en de parkeergelegenheid werden als positief ervaren. Er waren ook zorgen. Het concept ‘fietsstraat’ is voor Lochem nieuw. Dit vraagt om toelichting en gewenning.
Het project past in de doelen van het Mobiliteitsplan 2022-2023 en het Fietsplan 2024-2025. De fiets wordt gezien als een duurzame, schone en gezonde wijze van vervoer. Het uiteindelijke doel is om een hoogwaardige fietsroute tussen het station, via het centrum richting het Staring College te realiseren. Het deel van het station tot aan de Molenpoort wordt opgepakt nadat de rondweg is afgerond. En het deel van Molenpoort tot aan de Zuiderbleek is onderdeel van de herinrichting van het gebied met daarin Nieuwstad, Smeepoort, Oosterwal en Graaf Ottoweg.
Westelijke deel
Het meest westelijke deel van de Albert Hahnweg wordt niet meteen meegenomen omdat dit een andere aanpak vergt. Nog dit jaar volgt een apart ontwerp voor het laatste gedeelte vanaf de kruising Enkweg. Verkeerskundig gezien biedt de route over het woonerf de meeste voordelen, maar verder onderzocht moet worden of de aanpassingen die hiervoor nodig zijn ook haalbaar zijn. Bovendien is de juridische procedure rond het verwijderen van de zogeheten ‘kiwisluis’ nog niet afgerond. De gemeente gaat de komende periode gesprekken voeren met de omgeving. Daarna volgt is de gemeenteraad weer aan zet.
Wanneer de gemeenteraad het voorstel behandelt is nog niet bekend. Informatie hierover is te vinden in de agenda van de raad op www.lochem.nl. En de informatie over Fietsstraat Albert Hahnweg is HIER te vinden.