Vliegende start voor de Burger-Meesters

0
Jan de Graaff (links) en Rop Marks zijn de Burger-Meesters (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Burger-Meesters. Dat zijn Rop Marks en Jan de Graaff. Ze startten afgelopen voorjaar met een nieuw catering-concept. Zelf noemen ze het een pop-up bar of kitchen op locatie. Onder meer truffelburgers en runder-spareribs bezorgde het tweetal binnen no-time naam en faam. De agenda liep al snel lekker vol.

Begin
Het begon vorig jaar met ‘Burgers & Beer’ bij café La Touch, naar een idee van Rop Marks. Hij zegt: ,,Ik heb toen vooraf aan de keukentafel bij mij thuis 400 burgers in elkaar zitten draaien. Het sloeg enorm aan en ik dacht: daar moet ik meer mee doen.” Hij benaderde Jan de Graaff. De twee kennen elkaar uit de tijd dat ze beiden bij hotel Woodbrooke in Barchem in de keuken werkten.

Burger & Beer bij café La Touche wordt op 17 september opnieuw gehouden. Lees er hieronder meer over.

Mobiel
,,Ik ben de man van de ideeën en Jan is goed in het bepalen van wat iets moet kosten”, aldus Rop. De Graaff werkt bij slagerij Sieverink in Lochem en Marks is kok bij hotel Bakker in Vorden. Tijdens een brainstormsessie ontstond het idee om een mobiele bar/keuken te bouwen. ,,Het past in drie delen in onze bus en is vrij snel op te bouwen. We zijn zo flexibeler als bijvoorbeeld een foodtruck. Daarmee komt je niet altijd bij mensen in de achtertuin. Wij wél”, zegt Rop.

Kleinschalig
Het doel is meer kleinschaliger dingen te gaan doen bij mensen thuis. Deze zomer doken de Burger-Meesters vaak op bij grotere evenementen, zoals het Zomerfeest (Living Lochem) en Sunny Sunday in het openluchttheater.

Bløf
Op die laatste plek kookten ze ook voor de leden van de band Bløf die twee dagen achtereen optrad in het theater. Dat was een bijzondere belevenis. ,,We kookten bij de oude theeschenkerij bovenin het theater. De bandleden hadden van daaruit een mooi uitzicht op het binnenstromende publiek”, zo vertelt Rop. ,,En wat een aardige mannen. Ze stelden zich de eerste avond allemaal aan ons voor en zeiden dat ze niet op zo’n behandeling hadden gerekend”, zo voegt hij eraan toe.

Wat eten topmuzikanten zoal? Rop: ,,Op hun verzoek hadden we mooie salades bereid. De eerste avond kregen ze van ons gemarineerde procureur. Aan één stuk bereid en aan tafel getrancheerd. De tweede avond serveerden we runder-spareribs. Daar waren ze ook erg enthousiast over. Ze vertelden op het podium hoe goed ze hadden gegeten. Dat was kicken.”

Houtskool
In hun mobiele keuken zij ook de bbq’s zelfgemaakt. ,,We gebruiken echte houtskool in plaats van gas. Dat smaakt anders en beter”, zegt Rop. Mensen of bedrijven die iets te vieren hebben kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden: home-cooking, bbq, tapas, walking dinner en buffetten. Verder kunnen de Burger-Meester de hapjes voor een feest of receptie verzorgen zonder daarbij lijfelijk aanwezig te zijn.

Gekkenhuis
Rop en Jan wilden eigenlijk pas op officieel 1 juli beginnen maar kregen al zo snel aanvragen dat ze een maand eerder – op eerste pinksterdag – al hun eerste klus deden. ,,Het is een gekkenhuis. Er wordt erg veel gebeld. Erg leuk maar het moet wel in onze agenda passen. We hebben ook nog een full-time baan en een gezin”, aldus Rop Marks.

Nieuwe ideeën
Momenteel denkt hij na over de komende herfst- en wintermaanden. Denkrichtingen: winter-bbq en iets met wild. ,,Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken”, zegt Rop. ,,En we gaan in alle gevallen voor kwaliteit. We leveren geen half werk.”

Burgers & Beer: zondag 17 september

Op zondag 17 september zijn de Burger-Meesters te vinden op het al genoemde ‘Burgers & Beeer’ bij café La Touche aan de Oosterwal. Het café zelf bouwt ook een speciale buitenbar waar een aantal speciaalbieren kan worden geproefd. Verder is er natuurlijk (reggae)muziek en een springkussen voor de kinderen. Nieuw is een lasergame op locatie, verzorgd door het nieuwe Lochemse bedrijf lasergametehuur.nl.