Leussinkbad Laren krijgt familieglijbaan

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LAREN – Het Leussinkbad in Laren wil het zwemseizoen 2018 starten met een nieuwe familieglijbaan. Die komt naast de al bestaande glijbaan te staan. Als de gemeenteraad ermee instemt kan de Stichting Zwembad Laren rekenen op een bijdrage van 80.000 euro plus een lening van 25.000 euro.

Kinderen
De bestaande glijbaan van het Leussinkbad is minder geschikt voor (kleine) kinderen. Een nieuwe familieglijbaan is breder en zonder bochten waardoor meerdere mensen tegelijk naar kunnen glijden. De Stichting Zwembad Laren hoopt met de bouw de attractiewaarde van het bad te verhogen en een bredere doelgroep aan te boren. Op die manier moet het aantal bezoekers – nu zo’n 15.000 per jaar – op peil blijven.

Trap
De nieuwe glijbaan komt naast de oude te staan. Er komt een nieuwe trap via welke beide glijbanen bereikbaar zijn. De trap van de huidige glijbaan voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Die baan staat sinds 2006 in Laren maar het was een ‘tweedehandsje’ van bouwjaar 1983.

Kosten
De totale kosten bedragen 133.000 euro maar daarin is ook de vervanging van isolatiedekens en pompen inbegrepen. Deze investering levert een aanzienlijke energiebesparing op. Uit eigen middelen en door de inzet van vrijwilligers levert het zwembad 13.000 euro bij. Dan is er nog 15.000 euro binnengehaald tijdens een donateursdag in mei van dit jaar. Er meldden zich toen 300 nieuwe donateurs.

Donateurs
Uit de jaarlijkse bijdrage van donateurs kan de stichting de lening aflossen. De bijdrage van 80.000 euro komt uit een reserve voor bovenwijkse voorzieningen (Bovenwijks Laren III). De Stichting Zwembad Laren slaagt er al 16 jaar in om het zwembad te zelfstandig te runnen met inzet van veel vrijwilligers. De gemeente verstrekt een jaarlijkse subsidie.

Het is de bedoeling dat de nieuwe glijbaan gedurende de komende wintermaanden wordt gerealiseerd en dus bij aanvang van het nieuwe zwemseizoen in gebruik kan worden genomen.