Visvijver Witte Wieven gebruikt door Brasem en Gouden Karper

0
Rob Driessen, Jan Kamphuis, Henri Welmer en Theo Blaauw bij de prachtige visvijver bij de Witte Wieven (archieffoto: LochemsNieuws)

ZWIEP/LOCHEM/LAREN – De visvijver bij de Witte Wieven in Zwiep krijgt een nieuw leven. De komende tijd wordt er groot onderhoud gepleegd. De Witte Wieven en de hengelsport vereniging De Brasem uit Lochem en de Gouden Karper uit Laren hebben donderdag een gebruiksovereenkomst getekend.

De vijver is een uitkomst voor de verenigingen, maar Theo en Miranda Blaauw van de Witte Wieven zijn ook blij met de deal. ,,Voor ons is het belangrijkste dat ook dat stuk van het terrein weer wordt gebruikt. Anders ligt het daar maar te liggen”, aldus Theo.

Echte vereniging
Rob Driessen, jeugdcoördinator van De Brasem is enthousiast. ,,Omdat we ook de hut naast de vijver kunnen gebruiken worden we eindelijk een echte vereniging met een eigen accommodatie.” Voorzitter Jan Kamphuis vult aan: ,,We kunnen hier onze jeugdleden theoretische visles geven en daarna kunnen ze het buiten meteen in praktijk brengen.”

Voor penningmeester Henri Welmer van de Gouden Karper is samenwerking een logisch vervolg van de al bestaande samenwerking met De Brasem. ,,We hebben al gezamenlijke jeugd- en seniorenactiviteiten en het gezamenlijke beheer over de visvijver S57 aan de Oude Holterweg bij Laren.”

De ondertekening van de gebruiksovereenkomst. Zittend (vlnr): Jan Kamphuis, Theo en Miranda Blaauw, Henri Welmer. Staand (vlnr): André Ordelman en Rob Driessen (foto: LochemsNieuws)

Onderhoud
De betrokken vijver is zo’n 1600 vierkante meter groot. Tussen nu en twee weken begint de firma Hoftijzer met werkzaamheden. Dat is voor een deel groot onderhoud maar de vijver wordt ook kindvriendelijk gemaakt. Vanaf de kant zal het geleidelijk aflopen naar een maximale diepte van anderhalve meter.

Door de toegang te verbeteren wordt de visgelegenheid ook toegankelijk voor ouderen die zich bijvoorbeeld met een rollator voortbewegen.

Jeugdleden
De hengelsportverenigingen sluiten niet uit dat ze door de samenwerking met de Witte Wieven meer leden weten te trekken. De Brasem vist nu bijvoorbeeld met de jongste leden vaak in de gracht. Daar wordt vaak weinig tot niets gevangen en dat stimuleert natuurlijk niet.

De vijver in Zwiep bevat nu al kleine voorns en wat brasem. Als de werkzaamheden klaar zijn worden al wat karpers uitgezet, afkomstig uit een van de plassen van Hambroek in Borculo. In november of december volgen meer en andere soorten karpers. De uit te zetten vissen zijn dan al van een flink formaat om te voorkomen dat reigers ermee aan de haal gaan.

Bron
De vijver bij De Witte Wieven ligt prachtig. Een nabije bron (wel) zorgt voor constante aanvoer van schoon water. Overtollig water vloeit uiteindelijk in de Berkel. Gé Postel, een van de vorige eigenaren, had er eerder een forellenvijver. De laatste jaren werd de waterplas niet meer gebruikt.

Dagkaart
De opgeknapte vijver zal dagelijks, behalve dinsdag, geopend zijn van 9.00 tot 19.00 uur. Leden van De Brasem en de Gouden Karper kunnen er gratis vissen. Niet-leden kunnen bij de Witte Wieven een dagkaart kopen.

De deal kwam tot stand toen Dennis Driessen vorig jaar de uitgave van een krant voor de Witte Wieven verzorgde. Hij vroeg of er al ideeën waren voor het gebruik van de vijver. Toen dit niet het geval bleek werd vader Rob Driessen getipt. Die pakte de zaak namens de visclubs op.

De visvijver bij de Witte Wieven ligt er prachtig bij (foto: LochemsNieuws)