Verlenging rijbewijs vanaf oktober ook online

0
Foto ter illustratie (bron: RDW)

LOCHEM/GORSSEL – Met ingang van 3 oktober is het in de gemeente Lochem mogelijk om de verlenging van het rijbewijs online aan te vragen. Dit gebeurt via de website van de RDW: www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Bij een online verlenging is het rijbewijs al na twee werkdagen op te halen op het gemeentehuis. Via de oude manier is dit zeven dagen.

Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel persoonlijk naar het gemeentehuis.

Foto

Om het rijbewijs online te verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of in een fotocabine. In de gemeente Lochem zijn tot nu toe drie bedrijven door de RDW erkend. Dit zijn Primera en Hans Makkink Fotografie in Lochem en Natuurdrogist in Gorssel. Ook is het mogelijk om buiten de gemeente Lochem een erkende fotograaf of fotocabine op te zoeken. Een overzicht is te vinden op www.rdw.nl/locatiewijzer.

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Hier wordt ook een handtekening gezet. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto en handtekening digitaal naar de RDW. Daarna kan met de DigiD-app met ID-check de aanvraag worden gedaan via www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Na twee werkdagen ligt het rijbewijs klaar in het gemeentehuis.

Oude manier

De mogelijkheid om verlenging op de oude manier, op het gemeentehuis, aan te vragen blijft bestaan. Het rijbewijs ligt dan na zeven dagen klaar. De kosten voor een online aanvraag en een fysieke aanvraag op het gemeentehuis zijn gelijk.