Lochem duur bij vervanging verloren of gestolen rijbewijs

0
Foto ter illustratie (bron: RDW)

LOCHEM/GORSSEL – Wie zijn of haar rijbewijs verliest en in de gemeente Lochem woont, heeft dubbel pech. Lochem behoort namelijk tot de 20 procent van de Gelderse gemeenten die naast het normale tarief ‘vermissingskosten’ in rekening brengt. Dit betekent dat je in deze gemeente naast de reguliere kosten voor een rijbewijs (39,75) nog eens 25,10 euro moet neertellen bij verlies of vermissing.

Dit blijkt uit cijfers die Independer bij elkaar bracht. De extra bijdrage die Lochem vraagt is toegestaan maar de meeste van de 51 Gelderse gemeenten vragen deze niet van hun inwoners. De 11 gemeenten die dat wel doen zijn: Arnhem (63 euro), Montferland (29 euro), Epe (27,10 euro), Apeldoorn (25,55 euro), Lochem (25,10 euro), Voorst (24,65 euro), Doesburg (23,60 euro), Overbetuwe (22,50 euro), Renkum (20,30 euro), Wageningen (17,10 euro) en Oldebroek (16,85 euro).

Top-5

Lochem staat dus in de top-5 van duurste gemeenten in de provincie. Bij verlies of vermissing of diefstal moet hier 64,85 euro betalen. Wie met spoed een vervangend rijbewijs moet hebben – voor bijvoorbeeld een buitenlandse reis – moet nog eens 34 euro bijbetalen en komt uit op 98,95 euro. In de regio is alleen Deventer duurder.

De verschillen per gemeente zijn groot omdat niet alle gemeenten het maximale tarief van 39,78 euro voor een reguliere aanvraag rekening, maar dus vooral door het al dan niet in rekening brengen van de vermissingskosten.

lees verder onder kaart…

De onderstaande kaart laat de tarieven per gemeente zien. Selecteer een gemeente en de soort kosten die moeten worden getoond:

Bron: Independer

Tarieven

Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de ‘standaard aanvraag’ van het rijbewijs mogen hanteren. Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskosten component’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro.

In het geval van diefstal/verlies zijn er dus nog de vermissingskosten die gemeenten in rekening mogen brengen. Landelijk doet ongeveer een op de drie gemeenten dit en in Gelderlansd dus een vijfde. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn.

Binnen de provincie en ook landelijk is de gemeente Arnhem, met een totaalbedrag van 102,45 euro, het duurst voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij verlies. Omdat er ook een extra tarief geldt bij spoed kan het totaalbedrag in Arnhem oplopen tot 136,55 euro. In de meeste Gelderse gemeenten is sprake van een totaal ‘spoedbedrag’ dat rond 73,85 euro schommelt. In Lochem komt daar dus nog zo’n 25 euro bovenop.

Verzekering

“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”