Verkiezingsprogramma GB nu ook in ‘t dialect

0
Lijsttrekker Marja Eggink en medeoprichter van GB, Gerrit Leferink, bekijken het verkiezingsprogramma in 't dialect (foto: GB Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Gemeentebelangen (GB) heeft het verkiezingsprogramma nu ook beschikbaar in ‘t dialect. Omdat maart dialectmaand is, wordt ook de podcast van de partij over ‘naoberschap’ in het dialect opgenomen. Het eerste exemplaar van het verkiezingsprogramma ‘Onze Buurte’ werd door lijsttrekker Marja Eggink overhandigd aan Gerrit Leferink.

Hij is medeoprichter van Gemeentebelangen en wa actief raadslid. Daarnaast was hij bestuurslid van SONT (Samenwerkende Organisaties in het Nedersaksisch Taalgebied). Nedersaksisch is sinds 2018 een erkende taal. Gerrit Leferink heeft, samen met zijn medebestuurders, gestreden voor behoud van het dialect.

Raadsvergadering

Marja Eggink zegt: “De kers op de taart voor de maand van het dialect? Dat zou wat mij betreft een raadsvergadering in het dialect zijn! Want joa, wiele meugt trots wen op onze roots.” In de Achterhoek, Twente en Salland wordt in meerdere gemeenteraden in het dialect vergaderd. Daarbij geldt altijd: ‘wie wil mag en wie niet kan hoeft niet’.

Het verkiezingsprogramma van GB is vertaald door Joop Hekkelman van Dialectkring Achterhoek. Kandidaten van de partij bezorgen ‘Onze buurte’ bij verzorgingscentra in de gemeente. “We willen dicht bij de kiezer blijven en juist ook de generatie aanspreken die opgegroeid is in het dialect. Vooral deze generatie vindt het prettig om in het dialect te lezen”, aldus Marja Eggink.

Offline

Met deze actie wil GB onderstrepen dat online communiceren tegenwoordig belangrijk is, maar dat het daarnaast van belang is om mensen ‘offline’ te bereiken. De streektaal past bij de lokale uitstraling van de partij, zo is het idee.

De podcast over naoberschap komt op dinsdag 1 maart uit in het dialect. Marja Eggink en Joop Hekkelman schuiven om 14.30 uur aan aan de koffietafel in ‘t Ruempol in Laren. Zij delen in het verzorgingshuis de verkiezingsprogramma’s uit.

Liefhebbers kunnen het programma aanvragen via: info@gblochem.nl.
Het is (binnenkort) ook online te lezen, op: gblochem.nl.