Veiligheidsregio getroffen door gijzelsoftware

0
Foto ter illustratie (bron: VNOG.nl)

LOCHEM – De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) – de organisatie die onder meer gaat over de brandweer en de coronamaatregelen – is getroffen door gijzelsoftware. De organisatie is nog wel telefonisch bereikbaar maar niet via mail of webformulieren. De meldsystemen zijn wel operationeel.

De ‘gijzeling’ werd zaterdagmiddag ontdekt. Met specialisten en deskundigen, van onder meer landelijke autoriteiten (waaronder het Nationaal Cyber Security Centrum) en politie, wordt onderzocht of de aanvallers toegang tot data hebben gekregen en wat de gevolgen zijn. “We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen”, aldus een verklaring van de VNOG van maandagmiddag.

Onbekende daders

Het is nog onduidelijk in welke hoek de daders moeten gezocht en of zij zich al hebben gemeld met eisen. Meestal gaat hij bij dit soort acties om losgeld, waarna de zaak weer wordt vrijgegeven.

De meldsystemen P2000 en C2000 zijn operationeel. De hack vormt geen bedreiging voor de operationele taken. Het raakt vooral de interne organisatie. De informatie die de brandweer nodig heeft bij een uitruk zijn beschikbaar.

22 gemeenten

De veiligheidsregio speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van het coronavirus en de handhaving. De VNOG is actief in 22 gemeenten in de Achterhoek en Noordoost-Veluwe. Het algemeen bestuur wordt gevormd door alle burgemeesters van de aangesloten gemeenten. Voorzitter is burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn.