Home Lifestyle Gezondheid Vaccinaties ziekenhuispersoneel Gelderland van start

Vaccinaties ziekenhuispersoneel Gelderland van start [video]

0

LOCHEM/APELDOORN – De vaccinaties van ziekenhuismedewerkers is woensdag ook in de provincie Gelderland gestart. In Nijmegen kwamen woensdag 3000 doses van het Pfizer-Biontech vaccin binnen. Zo’n 2300 werden meteen doorgestuurd naar ziekenhuizen in heel Gelderland. In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kon het prikken al dezelfde dag beginnen. De Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn beginnen donderdag. Dit geldt ook voor het SKB in Winterswijk.

In de video boven dit bericht legt professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) aan de hand van vragen uit wat het vaccin wel en niet doet.  Ze gaat onder meer in op RNA-vaccins, zoals dat van Pfizer-biontech en het nu eveneens goedgekeurde Moderna. (bron: universiteitvannederland.nl)

De ziekenhuismedewerkers worden in het eigen ziekenhuis gevaccineerd. Over drie weken ontvangen ze nog een tweede dosis. Vanaf vrijdag 15 januari zijn er drie priklocaties in Gelderland beschikbaar. Deze zijn in:

  • Sporthal Mheenpark in Apeldoorn (GGD Noord- en Oost-Gelderland)
  • Sportcentrum Papendal in Arnhem (GGD Gelderland Midden)
  • Locatie Havenweg in Wijchen (GGD Gelderland Zuid)

Als eerste zijn medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning aan de beurt. Zij kiezen zelf een van de priklocatie. Daarvan zijn er 25 in het land.

Bewoners zorglocaties

Daarna volgen de bewoners van zorg- en verpleeglocaties en zelfstandig wonende 75-plussers. Zij hoeven niet naar de genoemde locaties. Hun vaccinaties is in handen van verpleeghuisartsen en huisartsen.

Vanaf de tweede helft maart zijn de gezonde mensen tussen 60 en 75 jaar aan de beurt. Zijn moeten naast een centrale locatie maar voor niet mobiele personen kan wat worden geregeld via de huisarts.

Het volledige vaccinatieschema staat onder dit bericht.

Tot 1 oktober

Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar komen alle anderen aan de beurt. Als alles volgens plan verloopt is iedereen die dit wil voor 1 oktober gevaccineerd. Uit de laatste peilingen blijkt dat driekwart van de Nederlanders volmondig ja zegt tegen vaccinatie. 10 procent twijfelt nog. De overige 15 procent zegt op dit moment dat hij/zij zich ‘zeker niet’ (8%) of ‘waarschijnlijk niet’ (7%) laat inenten tegen covid-19. (Bron: onderzoek Ipsos in opdracht van de NOS).

(bron: rijksoverheid.nl)