Vaccinaties door Lochemse huisartsen opgeschort

0

LOCHEM – De Lochemse huisartsen stonden klaar om deze week te beginnen met het vaccineren van een aantal speciale doelgroepen. Maar omdat het gebruik van het AstraZeneca vaccin tijdelijk is opgeschort, kan dit nog niet van start gaan. De mensen die al een uitnodiging hadden krijgen een nieuwe als het vaccinatieprogramma wordt hervat.

De Huisartsenpraktijk Roelofsen & Peterse aan de Zwiepseweg zou vandaag (maandag) al beginnen met het vaccineren, in hun eigen praktijk. En aanstaande vrijdag zouden de drie huisartsen van Het Oude Postkantoor en dokter Mathijs Roijé – die recent Jeroen van Huijstee opvolgde – beginnen in de Jan Wissinkhal van tafeltennisvereniging De Toekomst aan de Runmolenlaan.

Het plan was dat de huisartsen beginnen met mensen die zijn geboren in 1956 en 1957. Die groep vond de uitnodiging eind vorige week al in de bus. Daarnaast ging het om mensen met een hoog risico. Dit zijn zogeheten morbide-obese-patiënten, met ernstig overgewicht en met een BMI van 40 en hoger. Het gaat om mensen die bij de huisarts bekend zijn en die zijn geboren tussen 1-1-1956 en 1-1-2003 (18-64 jaar). Naar schatting gaat het in totaal om zo’n 400 mensen.

Naar aanleiding van meldingen van gevallen van een zeldzame vorm van trombose (bloedstolling) en een afname van het aantal bloedplaatjes zijn de vaccinaties met AstraZeneca uit voorzorg stopgezet. Onderzocht wordt of er een relatie is tussen de gemelde gevallen en het vaccin. Vooralsnog zijn daar geen concrete aanwijzingen voor. Het onderzoek richt zich op de vraag of de trombosegevallen zijn opgetreden ‘na vaccinatie’ of ‘door vaccinatie’.

Later deze week meer hierover in de Berkelbode en op LochemsNieuws…