LOCHEM – Sinds bekend werd dat Pieter Omtzigt met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) meedoet aan de verkiezingen, brengt dit heel wat te weeg. En niet alleen landelijk. Twee leden van D66 Lochem – die eerder dit jaar nog op de provinciale kieslijst van die partij stonden – kondigen de overstap naar NSC aan. Martinus Degen en Hazar Achkar stellen zich kandidaat voor de Tweede Kamer en hebben plannen om een plaatselijke en wellicht ook provinciale afdeling op te richten.
Het Lochemse duo, dat samen ook het Ombudsteam Lochem vormt, voelt zich niet gesteund door D66 en is het niet eens met het beleid van de partij. Het lidmaatschap hebben ze inmiddels opgezegd. De reden hiervoor hebben ze alleen aan fractievoorzitter Marleen van der Meulen laten weten, omdat ze haar wel hoog hebben zitten. “Vanuit het plaatselijke partijbestuur ondervinden we geen enkele steun. Zelfs geen enkele reactie op ons initiatief om via een ombudsteam de geluiden uit de samenleving op te vangen”, zegt Martinus Degen.
Lange regenjassen
Degen was sinds de oprichting in 1966 lid van de partij. Als voormalige Amsterdammer verkeerde hij in kringen rond de oprichters, waaronder Hans van Mierlo. “We waren de lange regenjassenbrigade. Het was een tijd waarin je het gevoel had: we gaan wat veranderen! Dat gevoel heb ik nu bij Pieter Omtzigt opnieuw. Werk maken van bestuurlijke vernieuwing en aandacht voor de bestaanszekerheid van mensen. Dat is belangrijk.”
Op de vraag of hij niet het idee heeft een beweging van progressief naar meer conservatief te maken, zegt Degen: “Conservatief is niet altijd slecht. Mensen hebben nu veel behoefte aan helderheid en houvast. Ik denk dat NSC dat kan bieden.”
Achtergrond
Hazar Achkar vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar Nederland en woont nu met zijn gezin in Lochem. Hij is een voorbeeld van een ‘super-inburgeraar’. Hij leerde de taal in zeer rap tempo en verdiepte zich in de Nederlandse cultuur en politiek. Hij was ook in Syrië al actief in de politiek, maar moest vluchten toen hij als leidinggevende bij de regionale warenautoriteit brandstof op de bon deed. Dat werd hem door criminelen, die de zwarte markt beheersten, niet in dank afgenomen. Er werd zelf een aanslag op zijn huis gepleegd. Hier is hij inmiddels werkzaam als kwaliteitscontroller bij verfproducent Royal Talens in Apeldoorn.
Achkar zegt dat hij Pieter Omzigt via Martinus Degen leerde kennen. “Ik was al aan het rondkijken, want D66 leek toch niet de partij waar ik kan bereiken wat ik graag wil. Ik heb veel ideeën over hoe je nieuwkomers beter kunt laten integreren zodat ze snel een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving. Pieter Omtzigt heeft daar oog voor, zo blijkt uit zijn standpunten die op zijn website staan.”
Samen optrekken
Degen en Achkar willen graag samen blijven optrekken. “We zien ons als vertegenwoordiger van de oude en nieuwe Nederlanders”, zo klinkt het. Dat lijkt ook wel te werken. Voor de provinciale verkiezingen waren de twee erg actief in de wijk Molengronden. Daar haalde D66 meer stemmen dan gemiddeld. “Zelf hebben ze niet in de gaten hoe dat komt”, vermoedt Martinus Degen.
Bij de partij van Omtzigt denken ze van waarde te zijn vanwege de gezamenlijke ervaring. “We willen graag meedenken. We gaan ons eerst inzetten voor de Tweede Kamerverkiezingen en daarna een plaatselijke afdeling oprichten zodat we in 2025 kunnen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. En ook voor een provinciale afdeling willen we ons wel inzetten”, zeggen de twee. Het Ombudsteam Lochem blijkt ook actief.
Uitnodiging
Ze verwachten binnenkort een uitnodiging voor een gesprek over de kandidatuur voor de Tweede Kamer. De NSC moet op zoek naar een groot aantal kandidaten, gezien de recente peilingen. Maar mogelijk wil Omtzigt een rem op de groei zetten door niet in alle kiesdistricten mee te doen. De partij staat overigens onder voorzitterschap van Hein Pieper, die tevens dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel is. Verder speelt voormalig Kamerlid en Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum een prominente rol binnen NSC. Beide hebben een verleden binnen het CDA.
De genoemde standpunten van Pieter Omzigt zijn te vinden in een basisdocument op de website pieteromtzigt.nl.