TPSolar: ‘Eerst omwonenden Armhoede horen’ [video]

0
De voormalige stortplaats Armhoede, gezien vanaf de Hagendijk (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – TPSolar, het bedrijf dat een zonnepark op stortplaats Armhoede wil realiseren, zegt dat het vorige week aan bewoners gepresenteerde plan nog slechts een schets is. ,,We wilden het aan ze laten zien en horen hoe zij erin staan. Met de opmerkingen gaan we een definitief plan uitwerken. Op 24 augustus spreken we de omwonenden opnieuw”, aldus manager en mede-oprichters Erik Wieffer van TPSolar.

Lees ook het eerste artikel van LochemsNieuws over dit onderwerp

Flexibel
Hij bevestigt het genoemde aantal van 27.000 zonnepanelen maar dat aantal is niet in beton gegoten. ,,We zijn qua aantallen en landschappelijke inpassing nog flexibel, al ligt er natuurlijk ergens een grens qua economische haalbaarheid”, aldus Wieffer. Hij bevestigt ook dat er voor eind oktober een subsidieaanvraag moet zijn ingediend. Dan moeten alle vergunningen binnen zijn.

(Lees verder onder de foto)

Oudere luchtopname uit Google Maps ten tijde van de afdichting van de stortplaats. De groene inbedding is hier al goed te zien.

Subsdie
Dat is erg kort dag maar Wieffer gelooft dat het kan. Op de vraag of het einde verhaal is als de subsidie wegvalt, zegt hij: ,,Dat is een open vraag. Daar kan ik nu geen antwoord op geven.” TPSolar is met meerdere locaties in Nederland bezig. In Uden en Dordrecht worden de eerste solarparken van het bedrijf binnenkort daadwerkelijk gebouwd. Die in Uden omvat 43.000 zonnepanelen en die in Dordrecht zelfs 110.000.

Achtertuin
Wieffer zegt het volstrekt normaal te vinden dat omwonenden van zulke locaties in eerste instantie bedenkingen hebben. ,,Nagenoeg iedereen is voor duurzame energie en in het bijzonder voor zonne-energie, maar als het over je achtertuin gaat wordt het een ander verhaal. Daarom willen we ook graag horen wat de omwonenden belangrijk vinden. We hebben bij de Armhoede te maken met enkele buren die er erg kort op wonen.” Hij zegt het bemoedigend te vinden dat de omwonenden eerder zelf al een poging deden om een zonnepark te realiseren. Dat was het project ADEL (Armhoede Duurzaam Energie Landschap).

Realistisch plan
,,We willen horen wat de bewoners vinden en dan kijken of we tot een realistisch plan kunnen komen”, zo zegt Wieffer. Hij vindt het overigens jammer dat de presentatie van vorige week door sommige bewoners als ‘amateuristisch’ wordt afgedaan. ,,Wij zijn juist voor een professionele aanpak. Via onze Duitse partner hebben we veel ervaringen en technische expertise in huis.” Die Duitse partner heet Solar-Konzept GmbH.

Het betrokken terrein is eigendom van Attero. TPSolar gaat er voorlopig vanuit dat het de grond gaat pachten.

Bekijk hieronder een timelapse van 90 seconden van de bouw van een solarpark in het Duitse Humlangen, gebouwd door de Duitse partner van TPSolar.

 

Humlangen Zeitraffer 90sek mA from SOLAR KONZEPT / Auf Den Schirm on Vimeo.