Totale metamorfose voor Aldi Lochem

0
Een forse groente- en fruitafdeling in de vernieuwde Aldi. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het nog relatief nieuwe filiaal van Aldi aan de Hanzeweg in Lochem heeft een interne metamorfose ondergaan. Er is veel meer plaats voor verse producten en de uitstraling van de van oorsprong Duitse prijsvechter was nog nooit zo luxe.

Vers
In de winkel is de afdeling voor verse groente zo ongeveer verdrievoudigd. Bij binnenkomst stuit de klant op een nieuwe vers-brood en -banket afdeling met veel keuze. Ook is er veel meer vers vlees te vinden dan voorheen. Het assortiment biologische producten is gegroeid.

Upgrade
Aldi verhuisde eind juli 2015 van de Zuiderbleek naar de Hanzeweg. Ook toen betekende dat al een upgrade van jewelste. Klanten hoefden hun boodschappen niet langer uit kartonnen dozen te vissen of van pallets te pakken. Na de laatste ingreep oogt de winkel niet veel anders dan die concurrenten als AH en Jumbo.

De interne verandering maakt deel uit van de grootste ombouwoperatie in de geschiedenis van Aldi. Het is nooit uitgesproken maar het succes van aartsvijand Lidl is ongetwijfeld een belangrijke aanleiding geweest.

Aniko
De nieuwe formule heeft een naam: Aldi Nord Instore Konzept, oftewel Aniko. Die formule is eerst in Duitsland en later ook in een aantal Nederlandse testwinkel getest.

Ruzie
De wens tot ombouw was volgens berichten in de Duitse pers aanleiding tot een knallende ruzie tussen twee takken van de eigenaarsfamilie Albrecht. Het is dan ook niet niets. Voor alle winkels in Europa is maar liefst 5,2 miljard uitgetrokken. En wat in Lochem nu zichtbaar is geworden maakt deel uit van Aniko: lichtere, frissere winkels met een grotere focus op vers.

Discounter
Aldi laat overigens geen gelegenheid onbenut om erop te wijzen dat het zogeheten harddiscountprincipe niet is aangetast. De keten wil de klanten die voor de lage prijzen komen duidelijk niet van zich vervreemden.

Marktaandeel
Aldi in Nederland valt onder Aldi Nord. In Duitsland en andere landen is ook Aldi Süd actief. Het vakblad Distrifood meldde vorig jaar dat de nieuw aangetreden topman van de Nederlandse tak de opdracht kreeg om de vernieuwing in ons land te versnellen. De afgelopen jaren ging namelijk marktaandeel verloren.

De broodafdeling van de Aldi aan de Hanzeweg (foto: LochemsNieuws)