Tijdelijk zorghotel Ehzerwold in Almen alweer gesloten

0
Het gebouw Berkelstede (rechts) is ingericht voor de opvang van corona-patiënten. Op de achtergrond het centrale gebouw van Hotel Landgoed Ehzerwold (Foto: LochemsNieuws)

ALMEN – Het tijdelijke zorghotel Ehzerwold in Almen is gesloten. Er blijkt geen behoefte te bestaan aan de eind maart in allerijl gerealiseerde noodcapaciteit. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft woensdag besloten dat Ehzerwold kan worden gesloten. Soortgelijke voorzieningen in Apeldoorn en Gaanderen blijven nog wel beschikbaar.

“In opdracht van het ministerie hebben we samen met ketenpartners snel extra zorgcapaciteit in de regio kunnen organiseren. Dit om voorbereid te zijn op de eventuele toename van de vraag naar extra bedden. We hebben hierin het zekere voor het onzekere genomen. Nu blijkt in de praktijk dat de extra zorgcapaciteit niet nodig was en daar zijn we uiteraard blij mee. Gezien de overige beschikbare capaciteit in de regio kunnen we zorghotel Ehzerwold sluiten”, licht Directeur Publiek Gezondheid Jacqueline Baardman het besluit toe.

Inzet van velen

Diemer Kransen, directeur Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, sluit zich daarbij aan en roemt de inzet die door velen is geleverd. “We willen Ehzerwold bedanken voor de enorme betrokkenheid en inzet. Dat geldt ook voor alle anderen die zich hiervoor hebben ingezet: van lokale aannemer tot vrijwilligers van brandweer en het Nationale Rode Kruis. Ik ben bijzonder trots en erkentelijk wie er allemaal heeft geholpen bij realiseren van een zorghotel op zo’n korte termijn. In gezamenlijkheid is dat fantastisch gegaan. Dat geeft veel vertrouwen, ook voor de toekomst.”

Verzorging in onze genen

Eigenaar Richard Ottenschot van Ehzerwold en geeft aan graag te hebben meegewerkt aan de komst van het zorghotel. “Het was een mooi avontuur, waar we zo weer medewerking aan zouden verlenen. Maar laten we vooral hopen dat het niet nodig is. Verzorging zit in onze genen en stenen zeg ik altijd. En dat blijft ook zo.”

In Ehzerwold waren 115 plekken beschikbaar voor (corona)patiënten. Het zorghotel was bedoeld voor patiënten die thuis geen zorg (meer) kunnen krijgen uit hun eigen netwerk. Huisartsen konden deze patiënten, met of zonder corona, doorverwijzen. Ook was er plek voor palliatieve zorg.