Tien mille voor oorlogsmuseum van Stichting Steunfonds Keidagen

0
Sprakeloosheid bij Berry en Yvonne Swarthoff van het Liberation Museum. Links kijkt Ben Kleinsman van de Stichting Steunfonds Keidagen voldaan toe. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Sprakeloosheid. Je kunt Berry en Yvonne Swarthoff er zelden op betrappen. Maar maandagmiddag was het (heel even) zo ver. Aanleiding was een donatie van liefst 10.000 euro aan hun Liberation Museum Lochem. Het royale gebaar is afkomstig van de Stichting Steunfonds Keidagen. 

Dat is heel goed nieuws voor het museum in de Walderstraat dat voornamelijk is gewijd aan de bevrijding van Lochem. “Nu kunnen we doorgaan”, riep een geëmotioneerde Yvonne bij het zien van de cheque waarop het vorstelijke bedrag stond vermeld. Ook Berry Swarthoff zei dat hij niet had durven dromen van zo’n fors bedrag. Het is zeer welkom in het jaar waarin 75 jaar bevrijding wordt gevierd.

Stichting Steunfonds

De Stichting Steunfonds Keidagen Lochem beheert gelden die door de voormalige Stichting Lochem  Promotion zijn verdiend met de Keidagen tot het moment dat de huidige Stichting Keidagen Lochem het stokje overnam. De vier bestuursleden zijn mede-oprichters en voormalige organisatoren van de Keidagen. Het gaat om Ben Kleinsman, Aart de Bondt, Bennie Sieverink en José Boers.

Ben Kleinsman: “We hebben het geld altijd goed beheerd en daarom kunnen we nu mooie dingen doen voor de gemeenschap. Zo wordt het geld van Lochemers ingezet voor Lochemers.”

Bevrijding

In zijn toespraak memoreerde de voorzitter de viering van 60 jaar bevrijding, in 2005. Toen werd al contact gelegd met Berry en Yvonne Swarthoff. Dat jaar viel 5 mei gelijk met de Keidagen en daar wilde de organisatie graag bij stil staan. “We konden toen een beroep doen op de kennis en de contacten van Berry”, aldus Kleinsman

Veteranen

Dit leidde er 15 jaar geleden toe dat 50 veteranen in voertuigen van Keep them Rolling door de Lochemse binnenstad trokken waar veel mensen hen toejuichten. “De rillingen liepen je over de rug.”, zo herinneren de bestuursleden zich nog altijd. Kleinsman: “De veteranen werden afgezet bij de feesttent. Ze waren erg onder de indruk, want ze dachten dat die tent daar speciaal voor hen stond.”

Heldenontvangst

Dat was niet het geval maar de veteranen kregen er een heldenontvangst. Hen werd een lunch aangeboden en een optreden van de Army Show Band, die medleys uit de oorlogstijd speelden. “We zijn er nog altijd erg trots op en het was zonder twijfel één van de mooiste dingen die we dat mochten organiseren”, zei Kleinsman. Hij voegde er nog wel aan toe het als zeer teleurstellend te hebben ervaren dat het gemeentebestuur destijds verstek liet gaan en schitterde door afwezigheid.

lees verder onder de foto…

Vlnr: Aart de Bondt, Ben Kleinsman, Berry en Yvonne Swarthoff, Bennie Sieverink en José Boers (foto: LochemsNieuws)

Met de flinke donatie aan het museum hoopt de Stichting Steunfonds Keidagen ook dit keer weer een bijdrage te leveren aan de viering van de bevrijding. Kleinsman prees onder meer de inspanningen van het Liberation Museum om de (school)jeugd bij het onderwerp te betrekken. “Het educatieve aspect is een extra reden om jullie te steunen. Het is niet niks dat mensen voor onze vrijheid hebben gevochten. Dat moet in herinnering worden gehouden. Het is heel bijzonder wat jullie hier doen en dat verdient steun”, zo klonk het.

Verdiensten

Kleinsman had voor zijn toespraak ook op een rijtje gezet wat de oprichters van de Keidagen zoal in gang hebben gezet in de jaren dat zij de Keidagen organiseerden. Veel van die onderdelen bestaan nog altijd, zoals de Nacht van Lochem, het straattheater, frühschoppen en de samenwerking met het Popcollectief Lochem waardoor lokale en regionale popmuzikanten een kans kregen.

‘Feestfabriek’

Verder waren er natuurlijk de kermis op de Markt, de braderie, het kinderprogramma en de niet meer bestaande Vestingloop. En met een knipoog: “Eigenlijk waren wij de Lochemse Feestfabriek van de vorige eeuw.”