Terrassenbeleid Kleine Markt tegen het licht

0
De Kleine Markt in Lochem (archieffoto: Nike Hidding)

LOCHEM – De gemeente Lochem wil het terrassenbeleid op de Kleine Markt tegen het licht houden. Wethouder Eric-Jan de Haan heeft de betrokken ondernemers en een aantal organisatie uitgenodigd voor een gesprek op 23 november. De gemeente denkt dat de Kleine Markt aantrekkelijker zou kunnen zijn en een impuls kan gebruiken.

Nieuwe aanvragen voor een terrasvergunning was volgens een woordvoerster van de gemeente niet zozeer de directe aanleiding voor het overleg maar dit zorgde wel voor een versnelling.

Er ligt namelijk momenteel zo’n vergunningaanvraag van Hans Meilink van
Meilink Mode. Hij doet de aanvraag op basis van het vigerend gemeentelijk terrassenbeleid. Dat staat een terras bij en winkel toe.

Gerucht
De aanvraag leidde in Lochem tot het hardnekkige gerucht dat Meilink de toekomstige
uitbater van grand café/restaurant Zwijnshoofd dwars wil zitten. Meilink verklaarde tegenover LochemsNieuws dat daar geen sprake van is. Integendeel, hij wenst zijn toekomstige buren alle goeds toe.

Conflicten
Meilink acht het een slechte zaak dat er in het verleden, bij andere terrassen in de stad,
structurele conflicten tussen buren ontstonden. Meilink: ,,Wij hebben elkaar juist allemaal
nodig. Het is aan de gemeente om integraal en inhoudelijk kwalitatief goed terrassenbeleid en een goede naleving daarvan te hebben.” Met zijn aanvraag wil hij slechts zijn eigen zakelijke belangen en kwaliteiten ‘anno 2018’ verdedigen.

Verkoopargument
Als Hans Meilink ooit wil stoppen met zijn zaak wordt verhuur of verkoop van het pand
actueel. Als zich dan een horeca-ondernemer meldt is de onmogelijkheid om een terras voor eigen deur te creëren geen goed verkoopargument. De vergunningaanvraag is aangehouden tot na de bijeenkomst van 23 november. Dit geldt ook voor eventuele andere aanvragen.

Gemeentelijk beleid
Het huidige terrassenbeleid is gemeentelijk beleid. Waarom er nu slechts geïnventariseerd
wordt op de Kleine Markt en niet het hele centrumgebied of zelfs de gemeente is niet bekend.

Uitstraling
De gemeente laat weten dat Lochem zich in samenwerking met Landstad Lochem, buigt over de uitstraling van de binnenstad.  ‘Een van de pijlers van Landstad Lochem is het ontwikkelen van de Markt als hart van Lochem. De uitstraling van de Kleine Markt, mede bepaald door de terrassen, maakt daarvan deel uit’, aldus de gemeente in een schriftelijke reactie.

Ideeën
De bijeenkomst van 23 november is bedoeld om ideeën hierover te delen en te inventariseren. De belanghebbenden wordt gevraagd wat zij vinden van het gebruik en het aanzien van de Kleine Markt. ‘Als zij vinden dat het wel iets beter kan en/of ideeën hebben is dat reden om daarover verder mer elkaar in overleg te gaan’, zo klinkt het vanuit het gemeentehuis.