Taalschakelklas bij Toermalijn Lochem geopend [video]

0

LOCHEM – Bij de openbare basisschool de Toermalijn in Lochem is donderdagmiddag (11/5) de taalschakelklas officieel geopend. De voorziening is bedoeld voor leerlingen van scholen uit de hele regio die de Nederlandse taal (nog) niet machtig zijn. Na zo’n twee jaar kunnen ze terug naar de school waar ze werden ingeschreven.

Wethouder Trix van der Linden (r) bij de opening van de taalschakelklas bij de Toermalijn. (foto: LochemsNieuws)

Expertise
Het gaat op dit moment om een groepje voornamelijk Syrische leerlingen uit onder meer Borculo en Neede. Op de vraag waarom de schakelklas bij de Toermalijn is neergestreken zegt directeur Rinko Kuil: ,,Omdat we er de middelen en de expertise ervoor hebben.” Vanwege die expertise heeft het Samenwerkingsverband IJssel Berkel voor de Lochemse school gekozen.

Begeleiding
Intern begeleidster Marjory Vermeegen vertelt dat de kinderen waar het om gaat op de school waar ze werden ingeschreven veel één-op-één begeleiding nodig zouden hebben en dat is lastig met 30 tot 33 leerlingen in de klas. ,,De school bepaalt of ze de begeleiding zelf aankunnen of dat een kind naar de schakelklas wordt gestuurd.”

De kinderen van de taalschakelklas werken aan een moederdagcadeau (foto: LochemsNieuws)

Woorden
Er worden veel ‘doe-dingen’ gedaan. Donderdag waren de kinderen bijvoorbeeld druk met het maken van een moederdagcadeau. Tijdens het werken daaraan worden de dingen benoemd en zo worden snel veel woorden geleerd. 

Andere locatie
Op zichzelf is het bijzonder dat de klas in de Toermalijn is begonnen. Die school houdt over een weken namelijk op te bestaan. Na een verbouwing betrekt de naastgelegen St. Jopephschool het pand. De schakelklas gaat na de grote vakantie verder bij De Rank aan het Curieplein. Behalve de locatie verandert er dan niet veel.

Wethouder
De officiële opening werd verricht door wethouder van onderwijs Trix van der Linden. Zij wees op het belang van taalkennis voor de toekomst van de kinderen. Ze opende de klas door middel van het doorknippen van een lint.