Straatverlichting: Inwoners weten meer dan gemeente

0
Afbeelding van CathyClare via Pixabay

(dit artikel is licht opiniërend van aard)
LOCHEM/EPSE/LAREN – Een wonderlijke ontwikkeling vandaag rond de defecte straatverlichting in een deel van Lochem. Een lezer van LochemsNieuws die een klacht indiende via de website van de Circulus-Berkel kreeg meteen uitleg. Maar de gemeente zegt nog niet te weten wat er speelt en hoe lang het gaat dus. Of… is hier sprake van een misverstand?

Een lezer die bij Circulus-Berkel het online meldingsformulier invulde kreeg dit als antwoord:

Liander heeft in Lochem problemen met het inschakelen van de verlichting.
Dit komt omdat er een grondkabel is geraakt tijdens graafwerkzaamheden.
Ze geven aan met man en macht er aan te werken om het te herstellen.

Geen informatie

De gemeente Lochem kwam vandaag nog niet verder dan de bevestiging van het feit dat er een storing is. ,,De reden en duur hebben we van Liander nog niet gehoord”, zo is de lezing van de gemeente.

Laren

Overigens weet de gemeente helemaal niets van een soortgelijke storing in Laren. LochemsNieuws kreeg twee meldingen. Eentje over de verlichting aan de Sportparkweg ter hoogte van de Dennenweg en een andere melding over de Dorpsstraat. De gemeente suggereert dat het hier wellicht om enkele defecte masten gaat waar nog geen melding van is gemaakt. Hieronder staat hoe zo’n melding gedaan kan worden.

Epse

In een deel van Epse blijkt al zo’n anderhalve week het licht uit te zijn. PvdA-fractievoorzitter en Epsenaar Jos Israel schreef er vorige over op Facebook en een andere inwoner meldde gisteren dat het nog steeds niet werkt. Israel prees de telefoniste van de gemeente die hem naar eigen zeggen keurig informeerde. De oorzaak…? Een kabelbreuk!

Misverstand?

Is hier sprake van een misverstand en staat er in de systemen van of Liander óf Circulus Berkel ergens iets geschreven als: ‘Vraag over straatverlichting gemeente Lochem? Antwoord: Kabelbreuk.’ Rest de vraag waar Liander nu ‘met man en macht’ aan het speuren is naar die breuk.

Dichtbij, duurzaam, doen!

Het Lochemse college van burgemeester en wethouders heeft vorig jaar tijdens de ‘college-tour’ zelf ervaren dat inwoners vooral graag van de gemeente willen dat die scheve stoeptegel wordt recht gelegd en dat die kapotte lantaarn in de eigen buurt snel wordt gerepareerd. ‘Dichtbij, duurzaam, doen!’, zo klonk het. Bestuurders moeten af en toe aan hun eigen slogans worden herinnerd.

Melden

Een ander probleem is dat veel mensen kennelijk denken dat iemand anders wel gaat melden dat de boel stuk is. Daardoor bestaat de kans dat er geen of een onvolledig beeld ontstaat van de omvang van een storing.

Melden van storingen kan bij Circulus-Berkel. Daar hebben ze een formulier op de website staan voor een storingsmelding. Wie geen internet heeft kan terecht bij de klantenservice, via: 0900 – 9552.