Stijging vroegtijdige schoolverlaters in regio Stedendriehoek

0
Pagina uit het Jaarverslag Leerplicht 2017-2018 (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – Het aantal leerlingen dat in de regio Stedendriehoek vroegtijdig de school verlaat is in de periode 2017-2018 gestegen. Het schoolverzuim bleef nagenoeg gelijk. In Lochem gaan ‘t Baken, de scholen en de schoolarts gezamenlijk proberen dit aan te pakken. 

Vroegtijdige schoolverlaters verkiezen een baan vaak boven het afmaken van hun opleiding. De leerplichtambtenaren van de gemeente Lochem zijn betrokken zijn bij 4% van alle kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Het gaat daarbij om eenvoudige vragen van ouders of scholen zijn, maar ook complexe situaties.

161 verzuimmeldingen

Vorig schooljaar waren er in de gemeente Lochem 161 meldingen van schoolverzuim. In een kwart van de gevallen ging het om herhaald verzuim. Bij verzuimmeldingen die bij de leerplichtambtenaren terechtkomen gaat het vaak om complexe situaties en daarbij is sprake van een trend, zo meldt de gemeente Lochem.

Wethouder Henk van Zeijts: ,,De kracht van een goede verzuimaanpak zit ‘m in de samenwerking. Die kan de angel echt uit problemen halen. Vandaar dat de leerplichtambtenaren ook een belangrijke rol hebben in ’t Baken. Zo krijgen we een leerling goed in beeld, niet alleen in de schoolsituatie, maar ook in de gezinssituatie.”

Oorzaken

Daarnaast werken de Lochemse leerplichtambtenaren nauw samen met de schoolarts en het Staring College in het tegengaan van schoolverzuim. Schoolverzuim kan een dieper
liggende oorzaak hebben. Een kind kan bijvoorbeeld zonder dat het bekend is vanwege mantelzorg regelmatig uren verzuimen op school. Of letterlijk buikpijn hebben vanwege een moeilijke thuissituatie.

Het probleem achter het probleem vinden is belangrijk om op tijd de juiste hulp te kunnen bieden. De schoolarts is in staat gezondheidsproblemen bespreekbaar te maken en te duiden. Zo kan als het nodig is sneller worden doorverwezen naar gespecialiseerde hulp.

RMC-regio Stedendriehoek

In de RMC-regio Stedendriehoek (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt) werken de gemeenten Lochem, Brummen, Zutphen, Voorst, Apeldoorn, Epe, Deventer en Olst-Wijhe samen om voortijdig schoolverlaten terug te dringen. De samenwerkende gemeenten in de RMC-regio Stedendriehoek doen elk jaar samen verslag over leerplicht en voortijdig schoolverlaten. In het jaarverslag staan regionale en lokale cijfers.

De jaarkrant 2017-2018 is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in leerplicht integraal te lezen via DEZE link (pdf-bestand op de website van de gemeente Lochem.)