Startsein voor berging Engels vliegtuigwrak bij Eefde [video]

0
Het bouwbord bij de locatie in Eefde waar wordt gegaven naar het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog (foto: LochemsNieuws)

EEFDE – Onder een weide in de oksel van de Scheuterdijk en de Lindenboomsweg bij Eefde ligt al 75 jaar het wrak van een Hawker Typhoon vliegtuig. Daar worden ook stoffelijke resten van de flight sergant William Hurrell vermoed. Donderdagochtend werd het startsein gegeven voor de berging. Dit ging gepaard met een moment van stilte en het blazen van de The Last Post.

De onderstaande video is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl
Lees verder onder de video…

Emotioneel

,,Dit is een bijzonder en emotioneel moment”, zo begon burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve zijn toespraak. Hij vertelde dat hij woensdag nog telefonisch contact had met de achternicht van de omgekomen en officieel nog altijd als ‘missing man’ te boek staande piloot. Zij meldde, in tranen’, dat ze veel respect heeft voor de Nederlanders die zoveel jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds zoveel dankbaarheid richting bevrijders uitstralen.

Laatste rustplaats

Of de achternicht en haar vader bij een eventuele toekomstige ceremonie aanwezig kunnen zijn, als er inderdaad stoffelijke resten worden gevonden, is nog niet zeker. Van ‘t Erve hoopt vurig dat William Hurrell een laatste rustplaats krijgt.

lees verder onder de foto…

De vlam makeert de plek waar het vliegtuigwrak wordt vermoed (foto: LochemsNieuws)

Offers

Van ‘t Erve zei verder dat het 75 na dato goed is om stil te staan bij het verhaal van deze piloot en die van anderen die offers hebben gebracht voor onze vrijheid. ,,Stel je eens voor hoe het is als je weet dat een familielid vermoedelijk ergens onder een weiland ligt en 75 jaar lang op een lijst van vermisten staat.”

26 september

Voorzitter Jan Haijtink van historische vereniging De Elf Marken vertelde nog eens het verhaal dat zich op 26 september 1944 afspeelde, nu dus precies 75 jaar geleden. Vanaf een vliegveld bij het Belgische Deurne stegen die dag 6 Hawker Typhoon’s voor luchtsteun boven Nederland.

Aanval

Boven Apeldoorn werden de Engelsen aangevallen door Duitse Messerschmidt-vliegtuigen. Omdat het een hopeloos geval leek werd rechtsomkeert gemaakt. Vier Engelse toestellen konden ongeschonden ontkomen. Een vijfde werd geraakt maar wist zich uiteindelijk in veiligheid te brengen. Van de 22-jarige piloot William Hurrell en zijn toestel werd niets meer vernomen.

lees verder onder de foto…

vlnr: Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve, Evander Broekman (Leemans Speciaalwerken) en ooggetuige Gerrit van Zeijts (foto: LochemsNieuws)

Loodrecht

In Eefde zag de toen 9-jarige Gerrit van Zeijts een vliegtuig neerkomen. Van grote hoogte viel het toestel loodrecht naar benden, waarna het zich in de weide aan de Scheuterdijk boorde. Later werden op die plek kleine onderdelen van het vliegtuig gevonden. En een zegelring met de initialen van de vermist piloot. Een belangrijk bewijs maar Hurrel bleef formeel op de lijst met vermiste personen staan.

Berging

Projectleider Evander Broekman van aannemingsbedrijf Leemans Speciaalwerken vertelde de aanwezigen hoe de berging in z’n werk gaat. De verwachting is dat het drie weken gaat duren. Het gedeelte van het terrein waar het wrak wordt vermoed werd donderdag gemarkeerd door een gasvlam. Na afzetting wordt de grond afgegraven en gezeefd.

Munitie

Door de manier waarop het toestel is neergestort wordt verwacht dat er vooral veel kleine delen worden gevonden. Broekman zei dat de medewerkers van Leemans zich betrokken voelen en zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. In principe is het mogelijk dat ook nog munitie wordt aangetroffen. ,,We weten dat de toestellen bewapend waren, maar waarmee precies weten we niet”, aldus Broekman.

Last Post

Tijdens de bijeenkomst werd The Last Post gespeeld door trompettiste Wanda Hekkelman van muziekvereniging Concordia Eefde, waarna een minuut stilte in acht werd genomen door de aanwezigen. Ook werd een krans gelegd bij het al op het terrein aanwezige gedenkteken voor de piloot.

Bouwbord

Burgemeester Van ‘t Erve en Gerrit van Zeijts – een oom van wethouder Henk van Zeijts – onthulden vervolgens het bouwbord dat de aannemer heeft geplaatst. Die is duidelijk anders dan andere bouwborden. Er staat een grote foto op van een vliegtuig dat over een veld klaprozen vliegt en een portret van William Hurrel.

Het gedenkteken voor piloot William Hurrell aan de Lindebomsweg bij Eefde (foto: LochemsNieuws)