Staring College en Het Assink verkennen bestuurlijke fusie

0
Het Staring College (foto: LokaalGelderland.nl)

LOCHEM/HAAKSBERGEN – Het Assink lyceum (Haaksbergen, Eibergen en Neede) en het Staring College (Lochem en Borculo) onderzoeken de mogelijkheid van een bestuurlijke fusie. Volgens een persbericht gaat het om een verkenning. Hoofdargument voor bestuurlijke samensmelting is het dalende aantal leerlingen waarmee beide schollen te maken hebben.

Het Staring College heeft zo’n 2000 leerlingen en Het Assink ongeveer 2250. De scholen willen vroegtijdig inspelen op de krimp om de kwaliteit en diversiteit van het voortgezet onderwijs overeind te houden zonder de zelfstandigheid te verliezen aan partijen op grotere afstand. Ook behoud van werkgelegenheid speelt een rol.

Onderzoek

De scholen werken al samen op het gebied van onderwijs, personeel & organisatie, financiën, facilitair & huisvesting en ICT. De komende maanden onderzoeken de besturen, samen met beide schoolleidingen, de mogelijkheid van een fusie op bestuurlijk niveau.

Zowel het Assink lyceum als het Staring College zijn zelfstandige stichtingen met een eigen bestuur. Krimp en vergrijzing spelen de scholen parten. Daarom wordt samenwerking op basis van gelijkwaardigheid gezocht. De raden van toezicht hebben formeel opdracht gegeven om de mogelijkheden van een bestuurlijke fusie te onderzoeken.

Zelfstandig

Het is de bedoeling dat de scholen zelfstandig blijven opereren. De planning is om begin juli een concreet voorstel aan de raden van toezicht van de scholen te presenteren, waarna besluitvorming plaats vindt.