Home Service Agenda Staf- en Mijterfestival rond intocht Sinterklaas in Lochem

Staf- en Mijterfestival rond intocht Sinterklaas in Lochem

0
Sinterklaas tijdens de intocht in 2018 (foto: Jorrit van de Kolk/PR)

LOCHEM – Het weekend van 16 en 17 november staat in Lochem in het teken van de intocht van sinterklaas. Voor de 14e keer is deze ingebed in het Staf- en Mijterfestival. De intocht zelf is op zaterdag om 16.45 uur. Omdat het dan al donker begint te worden, gaat de stoet met veel lampionnen richting binnenstad.

De Stichting Staf- en Mijterweekend kon met steun van sponsors en donateurs weer een goed gevuld programma opzetten.

Sinterklaashuis

Piet Lit en Juanito zijn vanaf 15.30 uur bij het Sinterklaashuis op de Kleine Markt aanwezig. Vanaf 15.00 uur kan daar al de schoen worden gezet. De kinderen wordt gevraagd om eerst naar het Sinterklaashuis te komen, voorzien van een lampion. Van daaruit gaat het,samen met een echter Pietenband, richting Hanzeweg.

Pakjesboot

Daar wordt de pakjesboot rond 16.45 uur verwacht. Deze legt aan ter hoogte van de Haalmansweg. Praatjesmeneer Wally wacht daar samen met Amerigo. Als de sint zijn schimmel eenmaal heeft beklommen, vertrekt de stoet met lampionnen weer richting Kleine Markt.

Kleine Markt

Daar verwelkomt burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve rond 17.45 uur sinterklaas en zijn gevolg. Op het plein zijn dan al diverse activiteiten gestart, waaronder een echter kinderdisco. Ook zijn er enkele foodstand, om de kleine trek te stillen. Dan is het overigens ook nog mogelijk om de schoen te zetten in het Sinterklaashuis.

Zondag

De volgende dag bruist de Kleine Markt, die tijdelijk wordt omgedoopt tot het Sinterklaasplein, opnieuw van de activiteiten. Tussen 13.30 en 16.00 uur is er een doorlopend podiumprogramma met muziek en sportieve demonstraties. Het Jansstheater, Pop-up Dansstudio, Way to Fit, Brinio, Advendo en DJ Piet maken er een swingende en sportieve middag van.

De foodstands zijn er ook dan weer en terwijl de ouders, familie en vrienden genieten van een lekker glaasje Glühwein of iets anders, vermaken de kinderen zich met allerlei spelletjes, activiteiten en knutselworkshops begeleid door de Scouting Graaf Otto Groep en de Kunstfactor.

Graffiti

Ook dit jaar is er weer een graffiti-activiteit voor kinderen vanaf 6 jaar, die wordt geleid door Lochemer Emiel de Weerd. Tot slot kunnen de kinderen hun schoentje, dat dan is gevuld met cadeautje, ophalen in het Sinterklaashuis.

Ondernemersactie

Vanaf 16 november tot en met 5 december is er een speciale ondernemersactie met leuke prijzen en is er in de binnenstad een kinderspeurtocht uitgezet die door de winkelstraten van Lochem voert.

Glutenvrije Piet

Sinterklaas neemt ook een Glutenvrije Piet mee. Want, zoals Sint het zelf zegt: Sinterklaas is een feest voor iedereen. Maar voor veel kinderen is de aankomst van Sinterklaas niet altijd een leuk feest. Je kunt de pepernoten niet eten en high-fiven met Piet (kruimelgevaar!) doen sommige kinderen ook niet graag. Daarom is  dit jaar een Glutenvrije Piet van de partij. Via de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kan een kleurplaat worden gedownload, die aan de kleding of pietenmuts gehangen kan worden zodat zichtbaar is wie glutenvrij eet.

Vrijwilligers en sponsors

Er werken ruim 40 vrijwilligers aan het festival. Verder is de organisatie dankbaar voor de sponsors: Plus Cornelis, die al het snoepgoed verzorgd, Ronde Tafel Lochem voor allerlei ondersteunende werkzaamheden, Stageco, de bekende podiumbouwer uit Lochem en de firma Hoftijzer voor transport en afval.

Vrienden van….

Vrienden van de Staf en Mijterclub zoekt altijd nieuwe leden. Lid worden kan vanaf 10 euro. En dit jaar verkoopt Bakkerij Dick ten Broeke speculaasjes. Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan de stichting.

Meer op: sinterklaaslochem.nl