Sportpark De Elze Lochem krijgt er 107 parkeerplaatsen bij

0
Het huidige parkeerterrein van De Elze. De uitbreiding vindt plaats op het trainingsveld, links op de achtergrond. (bron: google maps)

LOCHEM – Het aantal parkeerplaatsen op sportpark De Elze stijgt van 70 naar 177. Dat worden allemaal verharde plaatsen. Nu is er nog een onverhard parkeerterrein. Dit stelt het Lochemse college van B&W voor aan de gemeenteraad. Die neemt er op 10 april een besluit over. De kosten bedragen 186.000 euro.

Behoefte
De verenigingen en hun bezoekers op De Elze hebben dringend behoefte aan meer veilige parkeerplaatsen. Het voormalige trainingsveld van Sportclub Lochem wordt hiervoor opgeofferd. Wethouder Bert Groot Wesseldijk: ,,Het kan zo niet langer op De Elze. Er is echt onvoldoende parkeerruimte. Er ontstaan onveilige situaties en het is af en toe een smeerboel.”
Verloren
Met de aanleg van het Activity Square, het fitsquare en de skatebaan zijn de laatste jaren ongeveer 10 parkeerplaatsen verloren gegaan. Maar mede door die uitbreiding is juist extra parkeercapaciteit nodig. Van de in totaal 177 plekken worden er 3 bestemd voor invaliden en 1 voor bussen.

Veilig
Het plan is ontwikkeld als reactie op klachten van sportverenigingen en omwonenden over de slechte bereikbaarheid en onveilige situaties. Op trainingsavonden en tijdens wedstrijden van Sportclub Lochem ontstaat regelmatig parkeeroverlast. Sporters en bezoekers parkeren hun auto dan op de toegangsweg naar het sportpark en in de berm. Daardoor ontstaan op de Elzelaan onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties voor fietsers en voetgangers. Ook is de bereikbaarheid van de accommodaties voor hulpdiensten dan in het geding.

Modder
Door de huidige onverharde parkeerplaatsen komt er bij slecht weer vaak modder op de rijbaan. De weg wordt dan glad. En waren daardoor al meldingen van fietsers die ten val zijn gekomen.
Overleg
De gemeenteraad vroeg het college in september vorig jaar om met de gebruikers van De Elze om tafel te gaan en een plan uit te werken voor extra parkeerplaatsen. In antwoord op die vraag is een nieuw plan gemaakt. De raad vroeg om een ‘sober plan’ en het is gelukt om het oorspronkelijk budget naar beneden bij te stellen. Hergebruik van straatstenen, bovengrondse afvoer van regenwater via een wadi en bezuiniging op de beplanting hebben geleid tot een besparing van in totaal ongeveer € 60.000. Hierdoor is nog 186.000 euro nodig voor de aanleg.

Als de op 10 april akkoord gaat kan de aanleg in de komende zomerstop een feit worden.