SP Gelderland wil openbaar vervoer buiten spits gratis maken

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)
LOCHEM/ARNHEM – De Gelderse SP wil dat de het openbaar vervoer in de provincie voor iedereen gratis wordt, behalve in de spits. De gedachte is dat bussen en treinen ook de zogeheten daluren vaker worden gebruikt. 
Het plan is woensdag naar buiten gebracht door SP-lijsttrekker Maurits Gemmink. Zijn partij wil zo het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren en de bereikbaar heid verbeteren.

Halflege bussen

Gemmink: ,,De provincie betaalt nu al voor bussen die halfleeg rondrijden. In plaats van bussen weg te bezuinigen, zoals de provincie de afgelopen jaren heeft gedaan, willen we dat de bussen en regionale treinen weer gevuld worden. Het gratis maken van openbaar vervoer in de daluren zorgt er ook voor dat sommige reizigers ervoor gaan kiezen na de spits te reizen. Waardoor we ook de drukte in de spits wat ontlasten.”

Vastlopend verkeer

,,In stedelijk gebied zien we dat het verkeer vastloopt, en dat wordt alleen maar erger. In de regio Arnhem-Nijmegen gebruikt slechts 9% de trein en 7% de bus of een andere vorm van openbaar vervoer. In vergelijkbare regio’s in Europa ligt dat soms wel op 50 procent! En het bereikbaar houden van het platteland is van groot belang om de krimp tegen te gaan. Maar het huidige provinciebestuur is daar blind voor en denkt dat met meer asfalt alles op te lossen is”, zo vervolgt de SP-voorman.

Betaalbaar

Hij zegt dat het plan betaalbaar. Gemmink is: ,,De provincie betaald al 130 miljoen voor het regionale openbaar vervoer. De halflege bussen die nu al rijden kosten de provincie al geld. Dan kunnen we beter zorgen dat ze ook daadwerkelijk mensen vervoeren. We geven 130 miljoen euro uit aan OV maar we hebben 155 miljoen budget. Uit de resterende 25 miljoen moeten we het vrij reizen kunnen betalen. Zo geven we het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van Gelderland een flinke impuls.”