Slibverwerker GMB: ’98 procent minder stank voor Eefdenaren’

0
De huidige schoorsteen van GMB is 85 meter hoog. Daar komt zo'n 40 meter bij op (bron: Google Streetview)

(dit bericht is gebaseerd op een bericht van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
ZUTPHEN/EEFDE –
Het is veel inwoners van Eefde en Zutphen een doorn in het oog: een vieze stank afkomstig van industrieterrein De Mars in Zutphen. De lucht wordt verpest door slibverwerker GMB. Maar de stank kan volgens het bedrijf met wel 98% verminderen als de schoorsteen wordt verhoogd.

GMB heeft een vergunning aangevraagd om de schoorsteen te verhogen. De huidige pijp is 85 meter hoog is. Het bedrijf wil deze verhogen tot 125 meter. Samen met een nieuwe ‘wasserij’ zou de stank drastisch moeten afnemen.

Wasserij

Op Twitter schreef GMB: ‘Naast de hogere schoorsteen plaatsen we ook een nieuwe wasserij, waardoor geurdeeltjes die tot nu toe lastig te verwijderen waren straks wel worden gefilterd. Die combinatie moet ervoor zorgen dat de lucht uit de pijp straks nauwelijks nog is te ruiken.’

De vergunningsaanvraag ligt nu bij de provincie. GMB hoopt de schoorsteen nog dit jaar te kunnen verhogen. De provincie is verantwoordelijk voor de vergunningverlening voor industriële bedrijven.

Kankergevallen Eefde-West

De aankondiging komt op het moment dat de GGD is begonnen aan een onderzoek naar een opvallend hoog aantal gevallen van kanker in Eefde-West. Daarbij wordt ook onderzocht wat het effect is van een aantal grote industriële bedrijven op De Mars, waaronder GMB. Eefde-West ligt letterlijk onder de rook van de slibverwerker.

De GGD kan niet anders dan onderzoeken wat de bedrijven op papier (lees: volgens de vergunning) uitstoten. Tijdens een informatieavond in Eefde zegde de Zutphense wethouder Annelies de Jonge de verontruste omwonenden toe te laten meten wat er daadwerkelijk worden uitgestoten door de betrokken bedrijven.

De verhoging van de schoorsteen doorkruist de metingen niet. Het onderzoek van de GGD is voor de zomer afgerond.