Sociale huurverhoging 3 jaar lang niet hoger dan inflatie

0
Afbeelding ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/DENHAAG – De huren van sociale huurwoningen stijgen de komende 3 jaar gemiddeld niet meer dan de inflatie. Ook wordt meer rekening gehouden met de prijs-kwaliteitsverhouding van de woning en de draagkracht van de huurder. Ook bij een zogeheten scheefwoner mag de huurverhoging niet meer bedragen dan 4,5 procent.

Dit hebben de Woonbond en Aedes, de koepel van woningcorporaties afgesproken. De afgelopen jaren mochten de verhuurders maximaal 1 procent boven de inflatie zitten bij huurverhogingen. Nu is dus afgesproken om de verhoging zoveel mogelijk gelijk in de pas te laten lopen met de inflatie.

Ook is afgesproken dat huurders van sociale huurwoningen niet mogen opdraaien voor de kosten van het energiezuinig maken van de huizen. Na aanpassingen aan de woning mag de huurprijs wel worden aangepast, maar niet hoger dan het bedrag dat de huurder kan terugverdienen via ene lagere energierekening.

De afspraken, die na lang onderhandelen tot stand zijn gekomen, moeten nog wel worden goedgekeurd door de leden van de genoemde organisaties. De Woonbond behartigt de belangen van huurders. De afspraken gelden voor zo’n 2 miljoen sociale huurwoningen in Nederland.