Gemeenteraad Zutphen geeft groen licht voor windmolens bij Eefde

0
Eerder protest tegen de windmolen bij Eefde op een paaltje van het mislukte kunstwerk 'Het Witte Lint' (archieffoto: LokaalGelderland.nl)

EEFDE/ZUTPHEN – De kans dat er drie grote windmolens verrijzen langs het Twentekanaal bij Zutphen en Eefde-West is een stuk groter geworden. Een meerderheid van Zutphense gemeenteraad stemde maandavond voor een collegevoorstel. De coalitie, bestaande uit GroenLinks, SP, PvdA en VVD, stemde voor. Net als oppositiepartij D66. De rest van de oppositie houdt bedenkingen of is ronduit tegen.

Burgerbelang houdt vol dat omwonenden op de grens van de gemeenten Lochem en Zutphen onevenredig zwaar worden getroffen. De partij noemt de voordelen van windmolens ‘nihil’ en de risico’s ‘zeer groot’.

Draagvlak

De Stadspartij is ook tegen de windmolenplannen van IJsselwind en het Waterschap Rijn en IJssel. Deze fractie vindt dat de molens meer kosten dan ze opleveren, maar de Stadspartij valt vooral over het gebrek aan draagvlak onder de inwoners.

Eefde-West

De meeste weerstand tegen de molens van 185 meter hoog komt vanuit Eefde-West. Om die reden heeft de gemeente Lochem zich eerder teruggetrokken uit het proces waarbij het in eerste instantie optrok met de gemeente Zutphen. De omwonenden vrezen slagschaduw geluid en gevolgen voor hun gezondheid. In het betrokken gebied wordt het protest uitgedragen via stickers, posters en zelfs via leuzen op de gevel.

Algemeen belang

Het Zutphense college houdt vast aan het ‘algemeen belang’ en dat is in dit geval een ferme stap richting energieneutraliteit in 2030. De drie windturbines kunnen een derde van alle Zutphense huishoudens van energie voorzien. Wethouder Harry Matser gaf echter toe dat dit lastige afwegingen zijn.