Sirenetest Lochem ging niet helemaal goed

0
Foto ter illustratie

LOCHEM – De maandelijkse sirenetest in Lochem is maandagmiddag (3/4) deels mislukt. De sirene die onder meer het centrum van de stad moet bedienen deed het niet. Sommige Lochemers meldden dat het geluid wel heel even klonk maar toen verstomde.

Buitenshuis
Volgens de instanties die erover gaan is er overigens geen sprake van een mislukte test. Het criterium is dat mensen de sirenetest moeten kunnen waarnemen als ze buitenshuis zijn. En daar is het geluid van verder weg gelegen masten meestal (ook) wel te horen.

VNOG
Marijke van Dijk van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG): ,,Het gaat er om dat mensen de sirene buiten moeten kunnen horen. Dan weten ze dat ze naar binnen moeten gaan om deuren en ramen te sluiten.” De VNOG kan niet zelf waarnemen welke sirene dienst weigerde. ,,We zijn hiervoor afhankelijk van meldingen van betrokken bewoners. Zij kunnen dit bij ons of bij de gemeente melden”, aldus Van Dijk.

Ministerie
De VNOG geeft storingen door aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat er vervolgens een bedrijf, dat is ingehuurd voor het technische beheer, op af stuurt. Het alarm moet onder normale omstandigheden gedurende 1 minuut en 26 seconden hoorbaar zijn.

Einde
Mogelijk zwijgen de sirenes al snel voorgoed. Het onderhoudscontract voor de ongeveer 3800 sirenes in het land loopt dit jaar af. Dan zou het Europees aanbesteed moeten worden en daar voelt het ministerie niet veel voor. De kosten bedragen 4 miljoen euro per jaar en er zijn inmiddels alternatieven, zoals social-media en NL-Alert via de mobiele telefoon.