‘Roadblocks’ Wildenborchseweg roepen vragen op in Lochem

3
Een voorbeeld van een ('tijdelijke') chicane in de Wildenborchseweg/Vordenseweg. Deze foto is van net na de aanleg. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/VORDEN – De gemeente Bronckhorst heeft op de Wildenborchseweg een aantal roadblocks geplaatst met als doel de snelheid uit het verkeer te halen. Doordat de obstakels precies op de rode fietsstroken staan, is de vraag gerechtvaardigd of dit wel een veilige oplossing is. Precies die vraag stelde de fractie van Gemeentebelangen (GB in Lochem een het college.

Geïnformeerd
Uit het antwoord blijkt dat de gemeente Bronckhorst Lochem vooraf heeft geïnformeerd over de proef met deze wegobstakels op het gedeelte van de weg dat eigendom is van Bronckhorst. De eerste staan op slechts een steenworp afstand van de gemeentegrens.

Veiligheid
B&W van Lochem zegt het met GB eens te zijn dat de chicanes de verkeersveiligheid voor fietsers nadelig beïnvloeden. Letterlijk schrijft het college: ‘Dergelijke as-verspringingen zijn een manier om de gereden snelheid op een dergelijke weg omlaag te krijgen, maar er is wel het risico dat fietsers ter hoogte van de maatregel worden klemgereden.’

(Lees verder onder de foto…)

De obstakels bedekken de rode fietsstroken (foto LochemsNieuws)

Overleg
Bronckhorst wil gedurende deze zomer bekijken of de ingreep effectief is en definitief kan worden. Lochem heeft gevraagd of het de bevindingen en de evaluatie van de proef mag ontvangen. Aan de hand daarvan wil Lochem bekijken of er bestuurlijk overleg nodig is.

Fietspad
GB grijpt de gelegenheid aan om te vragen hoe het staat met een plan uit 2014 voor een vrijliggend fietspad langs de Wildenborchseweg. Dat plan blijkt echter niet meer in beeld. Bij de actualisatie van de Nota Mobiliteit is de weg aangewezen als een ‘erftoegangsweg’. Dit is het meest lokale wegtype in de Nederlandse wegcategorisering. Langzaam- en snelverkeer maken er beide gebruik van. Volgens het college is het niet gebruikelijk dat zo’n weg een vrijliggend fietspad heeft.

Verbindingsweg
De Wildenborchseweg gaat op Lochems grondgebied over in de Vordenseweg. Het is een belangrijke verbindingsweg tussen Lochem en Vorden. Er wordt veel gefietst door toeristen en door mensen op weg naar het populaire Vordense zwembad. De fietsers worden door de obstakels gedwongen op het midden van de weg te rijden.

3 REACTIES

  1. Het zijn inderdaad mooie chicanes geworden om nóg harder doorheen te scheuren.. Wel erg jammer als er een vrachtwagen rijd, zoals bijna altijd. Dan gaat de snelheid inderdaad terug.. Naar zo’n 20 km per uur. Heel fijn… En de fietsers? Die kunnen geen kant op. Vrachtwagen, lading auto’s erachter en dan ook nog fietsers etc. Kan me absoluut niet voorstellen dat de overlast nu minder is geworden. Ja, wel door snelheidsverlaging, maar nu rijd iedereen er langer, vrachtwagens die er stapvoets doorheen gaan en dus meer lawaai maken, omdat ze weer optrekken etc. Om over het milieu en uitstoot nog maar te zwijgen. Dus ja, het is schitterend bedacht door weer zo’n stropdas..

    • En in het donker zie je ze bijna niet en zeker als er fietser aankomen en het help voor auto’s niks maar ze staan er zonder verlichting een domme oplossing maar ja ambtenaren.

  2. Het is gevaarlijker dan voorheen! En het klopt sommigen hebben haast maar die rijden overall te hard niet alleen op de vordenseweg

Comments are closed.