Rijk steunt Achterhoek met miljoenen

0
De Achterhoekse vlag

LOCHEM/ACHTERHOEK – Het Rijk steunt de Regiodeal Achterhoek met een flinke financiële bijdrage. Samen met Food Valley – in de Betuwe – kan 40 miljoen euro worden geïnvesteerd. In de uitvoeringsprogramma van de deals draait het onder meer om wonen, werken en recreëren.

Dat bijdrage betekent dat de gemeenten, provincie, bedrijfsleven en onderwijs de veel vraagstukken versneld kunnen aanpakken. Gedeputeerde en Borculoër Jan Markink: ,,Mooi dat het Rijk mee wil doen bij de opgaven in de Achterhoek en Food Valley. Dat partnerschap met het Rijk is precies waarnaar we streven. Met elkaar de uitdagingen aanpakken en Gelderland mooier maken.”

Vraagstukken

De bijdrage van het Rijk, waaraan de provincie ook een bijdrage koppelt, is vooral bedoeld voor de aanpak van (nationale) vraagstukken op regionale schaal. Vanuit Gelderland zijn er verschillende voorstellen in Den Haag ingediend. De regiodeals uit Gelderland zijn niet van ‘bovenaf’ door de provincie bedacht, maar komen uit de regio zelf.

Deals

De deals bestaan eigenlijk al, maar nodigen nu het Rijk uit om ook mee te doen daar waar dit nodig is. Samen oplossingen ontwikkelen voor opgaven die de regio zelf ziet. Dit zorgt ervoor dat de plannen grondig gedragen zijn en dat het geld en de inspanning ook daadwerkelijk een probleem oplossen of een kans verzilveren.