A.C.W. Staring ‘verslagen’ door Karel van Gelre

0
René Arendsen met de Pauwenveer (foto: Provincie Gelderland)

LOCHEM/ARNHEM – A.C.W. Staring, die veel voor Lochem en omgeving heeft betekend, heeft het niet geschopt tot ‘Grootste Gelderlander aller Tijden’. Hij werd verslagen door Karel van Gelre, die wordt beschouwd als een ‘vrijheidsstrijder’ voor alle Gelderlanders.

Na 5 rondes strijd ging Karel van Gelre met de eer strijken. René Arendsen deed de woordvoering voor deze kandidaat aan ontving de prijs uit handen van commissaris van de Koning Clemens Cornielje.

Gelderse vrijheid
Arendsen: ,,Karel van Gelre heeft een dubieuze pen gekregen in de Nederlandse geschiedenis, maar hij is iemand die de vrijheid namens de Gelderse bevolking vertegenwoordigde. Hij kwam op voor Gelderland nog voordat er een Nederlandse staat ontstond. Dat hij wint, laat alleen maar zien hoe trots we mogen zijn op deze provincie en onze Gelderse identiteit. En dat past mooi in de traditie van het jaar dat we aan het afsluiten zijn, de viering van 600 jaar Gelders Parlement.”

Pauwenveer
Clemens Cornielje reikte Arendsen de Pauwenveer uit. In 2005 ontving hij die zelf al eens en sindsdien reikt hij hem uit aan mensen die een belangrijke daad voor Gelderland hebben verricht.

55 namen
In de periode juli tot en met oktober 2018 nomineerde het publiek 55 namen die voor de titel van Grootste Gelderlander in aanmerking kwamen. Vervolgens heeft een jury die bestaat uit vertegenwoordigers van de Radboud Universiteit, Erfgoed Gelderland, de Historische Herberg Arnhem en de provincie Gelderland een selectie van 20 namen gemaakt voor de finale verkiezing op 16 november 2018 in Arnhem. Daar hoorde dus ook A.C.W. Staring bij.