Reparatie breuk persleiding Lochem is aanstaande

1
Water stroomt op plekken waar het niet hoort te stromen (foto: LokaalGelderland.nl)

LOCHEM – Het Waterschap Rijn en IJssel is in het weekeinde begonnen met het wegpompen van water rond de breuk in de persleiding bij Lochem. De verwachting is dat mogelijk vandaag (ma. 12/11) kan worden begonnen met de reparatie.

De persleiding brak vandaag precies een week geleden. Dat leidde tot verontreiniging van de Berkel en massale vissterfte. Hengelsportverenigingen en sportvissers uit de regio hebben ook nog veel vissen kunnen redden. Een groot deel is uitgezet in de Berkel, boven de stuw in Lochem. Daar kunnen ze letterlijk op adem komen.

De politiek in Lochem en Zutphen roert zich. Lees het HIER

Herstel
De leiding ligt ongeveer 3,5 meter onder de grond. Die moest eerst worden opgegraven en zondag is begonnen met het wegpompen van het (grond)water. Zodra het mogelijk is wordt bekeken hoe het herstel van de leiding kan worden aangepakt.

Omleiding
Een omleiding die voor het weekend is aangelegd zorgt ervoor dat er geen water meer door het betrokken deel van de persleiding stroomt. FrieslandCampina, waar het verontreinigde water – met schoonmaakmiddelen en melkresten – vandaan komt, heeft de productie verlaagd. Veel water is opgevangen in een depot van Rijkswaterstaat. FrieslandCampina zegt dat het restwater uit de fabrieken in Lochem en Borculo vooral melkresten bevat en nauwelijks reinigingsmiddelen.

Er stroomt geen vervuild water meer in de Berkel. Het water van de zuivelgigant stroomt nu in het genoemde depot. Dat heeft voldoende capaciteit om al het restwater gedurende een aantal dagen te kunnen bergen.

Zuurstof
Hoeveel water nu nog in de Berkel stroomt is onduidelijk. Het waterschap heeft schoon water naar het verontreinigde deel van de rivier geleid en meldt dat zaterdag al een verhoogd zuurstofgehalte werd gemeten.

Inmiddels heeft ook de landelijke pers lucht gekregen van de Lochemse problemen. De NOS zond een item uit (zie link hieronder). Ook de politiek in zowel Lochem als Zutphen roert zich inmiddels. Meer hierover volgt in een apart artikel.

Rivier de Berkel steeds schoner, ‘maar nog veel vis in nood’

Dat een leiding knapt, gebeurt vaker, vertelt hij. “We maken dat een paar keer per jaar mee. Maar deze fabriek is heel groot, daardoor zijn de effecten ook een stuk groter dan in andere gevallen.” Polman denkt niet dat de fabrieken beter gesloten hadden kunnen worden om de vissen te redden.

1 REACTIE

  1. Triest dat het Waterschap niet direct monsters van de vervuilde Berkel heeft genomen en laten onderzoeken.
    Maar dat dit wel door de Stentor is gedaan geweldig!

Comments are closed.