Ondernemers gewaarschuwd voor mail over ‘gemeentegids’

0
De officiële Lochemse gemeentegids (bron: lochem.nl)

LOCHEM/GORSSEL – Ondernemers in de gemeente worden momenteel via e-mail benaderd door een bedrijf dat zich Wegwijzer Gemeente noemt. Hierin wordt gevraagd om de bedrijfsgegevens te controleren op juistheid. Dan volgt een aanbod om die gegevens te presenteren op de website wegwijzergemeente.com. Hiervoor moet 285 euro (ex. btw) worden neergeteld. Na 12 maanden volgt automatisch een nieuwe factuur.

De waarschuwing geldt vooral de suggestie dat het bedrijf een link heeft met de gemeente. Dat is niet het geval. Een link met de gemeente wordt in de mail overigens niet met zoveel woorden gemeld. Het is vooral de naam die deze indruk kan wekken. De gemeente Lochem wijst erop dat de acquisitie voor de officiële gemeentegids wordt verzorgd door Akse Media. Vertegenwoordigers van dit bedrijf kunnen altijd een aanbevelingsbrief van de gemeente Lochem tonen. Zij gaan binnenkort weer op pad voor de gemeentegids van 2024.

Akse Media

Akse Media stuurde inmiddels ook zelf een digitale brief naar plaatselijke ondernemers om te waarschuwen voor bedrijven die het advertentiebudget van bedrijven graag op de korrel nemen. Bij twijfel kan altijd contact worden gezocht met Akse Media of de gemeente, zo is te lezen.

Het bedrijf ‘Wegwijzer Gemeente NL’ is volgens de registratiegegevens van de internetdomeinnaam gevestigd aan het Stadsplateau in Utrecht. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel is geen bedrijf met deze naam te vinden. Ook niet op combinatie van de achternaam van de eigenaar en het adres.

Geen KvK-nummer

In de mail aan ondernemers aan ondernemers ontbreekt het KvK-nummer. Vermelding is bij zakelijke correspondentie verplicht, behalve als het om pure reclame gaat. Omdat er sprake is van een verzoek om bedrijfsgegevens te controleren en eventueel aan te passen, lijkt geen sprake van een simpele reclame-uiting.

Kennelijk maakt het bedrijf bezwaar tegen vergaande beschuldigingen. De gemeente Epe waarschuwde plaatselijke ondernemers voor de mail en gebruikte daarbij het woord ‘oplichting’. Epe heeft dit inmiddels gerectificeerd. Gesteld wordt nu dat Wegwijzer Gemeente een commerciële partij is en dat van oplichting geen sprake is. Wel wordt nogmaals benadrukt dat de naam de indruk kan wekken dat het gaat om een gemeentelijke dienst en dat dit dus niet het geval is.

Lees HIER het bericht op de website van de gemeente Lochem.