Prunus en zuilplataan vervangen zieke essen Rembrandtlaan

0
Een voorbeeld van een prunus zoals die aan de Rembrandtlaan komt te staan

LOCHEM – De zieke essen aan de Rembrandtlaan worden nog voor half december vervangen door zuilplatanen en prunusbomen (Prunus Umineko). Bewoners zijn betrokken bij de keuze.

Gisteren meldde LochemsNieuws dat de essen aan de Rembrandtlaan werden gekapt omdat ze zijn aangetast door een schimmel. Dat kan tot vallende takken en dus gevaarlijke situaties leiden. Eind september konden bewoners tijdens een inloopavond al aangeven welk soort boom ze graag terug willen.

Honingdauw
De essen blijken bij velen niet erg populair te zijn, zo blijkt ook uit reactie op de Facebookpagina van LochemsNieuws. Er wordt geklaagd over het plakkerige goedje dat bij warm weer vaak op auto’s valt. Dat is overigens niet de schuld van de boom zelf, maar van de honingdauw die wordt geproduceerd door bladluizen.

Voorkeur
De bewoners gaven de voorkeur aan de zuilplataan en de krent. Die laatste soort is volgens Circulus Berkel – dat de werkzaamheden uitvoerd – slecht leverbaar. Als alternatief is de prunus gekozen die, net zoals de krent, mooi bloeit in het voorjaar. In de herfst krijgt de boom een mooie kleur, zo meldt Circulus Berkel.

De zuilplatanen worden aangeplant vanaf Rembrandtlaan 36 tot en met huisnummer 102 en de prunussen komen te staan vanaf Rembrandtlaan 8 tot en met nummer 28.

Herplant
Na de kap worden deze week ook nog de stobben verwijderd. Aansluitend wordt de bestrating rondom de plek van de bomen hersteld. Van 10 tot en met 14 december worden de nieuwe bomen geplant. December is daar een goede tijd voor.

Er verdwijnen 16 bomen in de Rembrandtlaan en daar komen er 17 voor terug.