Provincie komt met digitale uitzending over windpark IJsselwind

0
Foto ter illustratie (foto: Vasilios Muselimis on Unsplash.com)

EEFDE/ZUTPHEN – De provincie Gelderland verzorgt woensdag (23 maart) om 19.30 uur een digitale uitzending over het provinciaal inpassingsplan voor een windpark. Directe aanleiding is de aanvraag van de initiatiefnemers van windpark IJsselwind in Zutphen. Het zal met name gaan over de procedures en waarom soms de gemeente en soms de provincie daarbij leidend is.

De uitzending is woensdag om 19.30 uur te volgen via www.gelderland.nl/windparkijsselwind en blijft ook na woensdag online beschikbaar.

3 windturbines

Vier lokale energiecoöperaties (die opereren onder de naam IJsselwind) en het Waterschap Rijn en IJssel zijn sinds 2015 bezig met de ontwikkeling van 3 windturbines langs het Twentekanaal bij Zutphen en Eefde. In Eefde verzetten inwoners zich tegen deze plannen, onder meer via de stichting Eefde Tegen-Wind.

De provincie komt met de digitale uitzending omdat voor veel mensen niet meteen duidelijk is waarom de ene keer de gemeente de procedure rond windparken voert en een andere keer de provincie. Er zijn in de provincie meer plannen voor windparken. Sommige plannen liggen stil omdat de Raad van State het Rijk heeft opgedragen om kaders aan te geven waaraan windturbines op land moeten voldoen. Daarbij moet onder meer duidelijk worden hoeveel afstand van woningen moet worden gehouden, vanwege mogelijke gezondheidsschade.

Vragen

De initiatiefnemers van IJsselwind willen niet wachten en dienden een aanvraag in. De provincie Gelderland gaat woensdag in op de vraag wat een provinciaal inpassingsplan inhoudt, welke vergunningen er nog zijn en wie daar over gaan. Ook komt aan bod hoe de inspraak is geregeld. Via een chat kunnen vragen worden gesteld. Deze vragen, en de antwoorden hierop, worden later gepubliceerd.

In een persbericht schrijft de provincie dat het informatie wil geven ‘ook omdat er veel over windparken te doen is en de meningen hierover uiteenlopen’.