Coalitiebesprekingen Lochem starten met inforondje

0
De hal van het gemeentehuis tijdens de uitslagenavond op 16 maart (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Gemeentebelangen is de glorieuze winnaar van de verkiezingen van deze week en neemt dus het voortouw in de coalitiebesprekingen. De fractie van GB wil beginnen met een informatieve ronde. Net als 4 jaar geleden is Jan Bart Wilschut gevraagd om de besprekingen te leiden. Hij maakt eerst een inventarisatie, waaruit moet blijken hoe de 8 partijen die zetels kregen kijken naar het vormen van een coalitie die kan zorgen voor een stabiele bestuursperiode.

In de raadsvergadering van 30 maart 2022 zal Wilschut zijn bevindingen presenteren, waarna de fracties hierover met elkaar in debat gaan. Tijdens die vergadering worden ook de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Twee dagen eerder is er al een raadsvergadering waarin de geloofsbrieven van de raadsleden worden onderzocht. Dan wordt ook afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden.

Positie

Tijdens de informatieve ronde gaat het om het in kaart brengen van ieders positie. Welke partijen willen meedoen aan een coalitie en onder welke voorwaarden? Daarnaast zal Wilschut ook met de partijen verkennen hoe zij straks invulling willen geven aan hun rol in de raad.

Korte bio Jan Bart Wilschut:
Jan Bart Wilschut (1963) studeerde politicologie in Amsterdam. Als free-lance journalist werkte hij voor Vrij Nederland, HP de Tijd en De Groene Amsterdammer om daarna als verslaggever bij Omroep Gelderland aan de slag te gaan.

In 1993 was hij oprichter van Stichting de Dialoog, bureau voor interactieve beleidsvorming. In 1999 ging hij zelfstandig verder met het opzetten en leiden van debatten voor tal van organisaties.

Hij was raadslid in Arnhem, wethouder in Rheden en Doetinchem en directeur van de Regio Achterhoek. In 2018 leidde Wilschut de coalitiebesprekingen in Lochem, die leidden tot een college met GB, VVD en GroenLinks.

En op 9 maart jongstleden leidde hij voor Allemaal1 TV het lijsttrekkersdebat in het Lochemse gemeentehuis. Die uitzending is HIER, via YouTube terug te kijken.