ARNHEM/LOCHEM – De Provincie Gelderland wil de netcongestie – oftewel de verstopping van het elektriciteitsnet – aanpakken via het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK). Onderdeel hiervan is een prioriteitenlijst waarmee netbeheerders energieprojecten, die geen vertraging mogen oplopen, met voorrang aanpakken. Te denken valt aan de bouw- en uitbreiding van hoog- en midden-spanningsprojecten (stroom) en onderzoeks- en verkenningsprojecten voor warmte, kernenergie, waterstof en groen gas. Dit moet het (Gelderse) energienetwerk ontlasten en meer toekomstbestendig maken.
Het bewaken van de stabiele energievoorziening is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom werken het Rijk, VNG (gemeenten), IPO (provincies) en Netbeheer Nederland samen via het proces ‘integraal programmeren’ aan het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). De provincies leveren een provinciaal MIEK (pMIEK) aan met daarop energie-infrastructuurprojecten die van groot belang zijn en geen vertraging mogen oplopen, omdat dit invloed heeft op de voortgang van ruimtelijke ontwikkelingen en de energietransitie.
Beleidskader
Eind vorig jaar heeft de provincie het Beleidskader Energiesysteem vastgesteld. Statenleden gaven de speelruimte aan, waarbinnen de provincie netcongestie moet aanpakken. Op basis van dat beleidskader heeft de provincie in samenwerking met netbeheerders gewerkt aan een pMIEK 2.0.
De provincie vraagt de netbeheerders de komende jaren te werken aan: 5 hoogspanningsprojecten, 14 midden-spanning-projecten en 7 onderzoeks- en verkenningsprojecten voor onder andere warmte, kernenergie, waterstof en groen gas. Netbeheerders nemen deze projecten met prioriteit op in hun investeringsplannen. Ook draagt de provincie enkele Gelderse pMIEK 2.0 projecten aan voor het nationale MIEK, omdat ze voor heel Nederland van belang zijn. Dit zijn de hoogspanningsstations van TenneT in Dodewaard en in Doetinchem-Langerak.
Investeren
Klimaat- en Energiegedeputeerde Ans Mol: “Het pMIEK zegt waar we gaan investeren. Blij dat we een reële lijn met elkaar hebben afgestemd. Wat als basis dient voor een betrouwbaar energiesysteem van de toekomst.” Daarnaast heeft Gelderland een netcongestie-koers uitgezet. De netbeheerders betalen zelf de realisatie van de veranderingen aan hun elektriciteitsnetwerk. De provincie draagt eventueel bij aan onderzoeken ter ondersteuning van deze verbeteringen.
Lees HIER meer over het provinciale meerjarenprogramma (link naar website provincie).