Project Julianaweg-Molenpoort officieel van start

0
Directeur Vincent Reinders van aannemer Reko en wethouder Eric-Jan de Haan (l) onthullen het projectbord. Rechts kijkt het voorzittersduo Hugolien Nobel en Theo Vloedgraven van LOV toe (foto: Henri Bruntink)

LOCHEM – Met onthulling van het projectbord, op de hoek van Prins Bernhardweg en Noorderbleek, is de herinrichting van de Julianaweg en de aanleg van de Molenpoort officieel van start gegaan. Nadat eerder al een aantal bomen werden verplaatst, pakt aannemer Reko het werk op. De werkzaamheden en eventuele omleidingen zijn te volgen via een app (link hieronder).

Walter Leemreize, projectleider namens de gemeente Lochem, gaf aan dat de voorbereidingen al 2 jaar geleden zijn begonnen. Daarbij is veel aandacht besteed aan communicatie met omwonenden en ondernemers. Toen er sprake was van overeenstemming, heeft de gemeenteraad vorig jaar groen licht gegeven, waarna de aanbesteding kon beginnen.

Reko Raalte

De aanbesteding is gewonnen door aannemer Reko uit Raalte. Deze aannemer voerde eerder ook het werk aan het Graafschapterrein uit. Directeur Vincent Reinders zei dat er een flink team op de klus is gezet omdat het gaat om een belangrijke weg.

En voorzitter Theo Vloedgraven van de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV) zei blij te zijn dat het project eindelijk van start gaat. Hij hoopt dat de overlast van de werkzaamheden binnen de perken blijven. Wat hem betreft volgt de herinrichting van de Markt snel na de aanpak van de Julianaweg. “Dat is nodig om de strijd tegen het online-winkelen te winnen”, zo zei hij.

Voorgeschiedenis

Wethouder Eric-Jan de Haan meldde dat de voorgeschiedenis van de werkzaamheden in en om het centrum van Lochem al zo’n 10 jaar teruggaat. Ook hij is blij met de start. “Het Graafschapterrein was fase 1 en dit wordt de tweede slag in het binnenstadproject”, aldus de wethouder waarvan een dag eerder bekend werd dat hij als enige van het huidige college een tweede termijn krijgt, al is dat nog niet officieel.

Het project behelst de herinrichting van de Julianaweg. De huidige ‘racebaan’ wordt minder uitnodigend voor coureurs. Maar ook voor doorgaand (vracht)verkeer. De Molenpoort wordt de entree voor de binnenstad. De huidige parkeerplaats verdwijnt en maakt plaats voor een plantsoenachtige omgeving. Voor pakketbezorgers en pakjes afleverende bezoekers van Primera/PostNL wordt een voorziening voor kort-parkeren gerealiseerd.

BouwApp

Aannemer Reko maakt gebruikt van de zogeheten BouwApp om te communiceren met omwonenden en weggebruikers. Hierin wordt per fase opgenomen wat er wordt gedaan en wat eventuele consequenties voor het verkeer zijn. De eerste fase wordt een dezer dagen toegevoegd. De werkzaamheden duren vermoedelijk tot eind dit jaar.

Omwonenden zijn vorige week ook al bijgepraat tijdens een inloopavond in het gemeentehuis. Ook ontvingen zij een brief met informatie.

Meer informatie over het project is HIER te vinden (website gemeente).

De BouwApp is te downloaden via:
Google Playstore (Android)
App Store (Apple’s iOS)

Directeur Vincent Reinders van Reko en wethouder Eric-Jan de Haan bij de onthulling van het projectbord Julianaweg-Molenpoort. Er was ook een miniatuurversie van het bord. (foto: LochemsNieuws)