Populieren Julianaweg kunnen wellicht toch blijven

0
Een overzicht van een gedeelte van het plangebie, met de populieren (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De 50 populieren aan de Julianaweg, waarvoor een kapvergunning was aangevraagd , kunnen wellicht (deels) worden gespaard. De bij de ontwikkeling van het voormalige gasfabriekterrein betrokken partijen zijn in overleg en onderzoeken momenteel de mogelijkheden.

De aanvraag voor de kapvergunning is buiten werking gesteld, in afwachting van de uitkomsten. Tijdens overleg tussen vertegenwoordigers van omwonenden, project ontwikkelaar Ten Brinke (namens Lidl), de Bomenstichting, Waterschap en de gemeente.

Onderzoekspunten

Een woordvoerder van de gemeente zei donderdag: ,,We hebben tijdens het overleg vier onderzoekspunten benoemd, te weten: het plaatsen van extra bomen in de parkeervakken op het terrein, ander beheer van de Molenbeek door het Waterschap, de exacte afstand tussen de parkeervakken en de bomen en wat zijn de wensen van de bewoners van de Noorderbleek?”

Waterschap

Een andere werkwijze van het Waterschap kan betekenen dat medewerkers minder vaak bij het water van de beek hoeven te zijn, waardoor de bomen mogelijk kunnen blijven. Ook de afstand tussen parkeervakken en ruim populieren langs de beek is mede-bepalend voor het behoud van de bomen.

Snel duidelijkheid

Op 6 mei is er nieuw overleg en wordt duidelijk waarmee de betrokkenen op tafel komen. Als blijkt dat (een deel van) de bomen kunnen blijven, volgt eventueel een nieuwe aanvraag voor een kapvergunning. De gemeente hoopt er in de tweede week van mei meer over te kunnen zeggen.