Politieke vragen over problemen met loslopende honden

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – De fractie van LochemGroen! heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over loslopende honden. Omwonenden van de Paasberg in Lochem zochten contact met de partij vanwege een aantal incidenten waarbij loslopende honden betrokken waren. De vragen gaan onder meer over een gedoogbeleid dat zou gelden op en om de Paasberg. Ook zijn er vragen over het enige officiële hondenlosloopgebied in Lochem.

Er zijn verschillende incidenten gemeld. Dit jaar zijn er al hazen gedood, konijnenholen uitgegraven, een reekalf doorgebeten en kippen van een privéterrein gegrepen door loslopende honden die niet onder appel staan van de eigenaar. Volgens LochemGroen! durven omwonenden geen aangifte te doen uit angst voor represailles

Losloopgebied

De vragen gaan deels ook over officiële uitlaatstroken en het gebrek hieraan. Op het officiële losloopgebied aan de Molengronden zijn zorgen bij bewoners omdat daar veel
fietsers, en ook deels gemotoriseerd verkeer, rijden. Hierdoor voelen inwoners met
honden zich niet vrij om hun honden los te laten lopen. Dit zou regelmatig leiden tot flinke discussies tussen bewoners.

Naast de vraag of op de Paasberg een gedoogbeleid voor loslopende honden geldt, wordt het college gevraagd of het signalen krijgt over aanvallen op wilde dieren door loslopende honden. En B&W worden gevraagd naar beleid of een visie over hoe wilde dieren worden beschermd.

Molengronden

Een andere vraag gaat over de bereidheid om via communicatiekanalen, zoals de Berkelbode, te wijzen op de gevaren voor wild als honden loslopen. De laatste twee vragen van LochemGroen! gaan over het losloopgebied in de Molengronden. Gevraagd wordt of het mogelijk is om het terrein anders vorm te geven zodat verkeer en honden beter worden gescheiden. Vraag is ook of het college bereid is te kijken naar meer officiële afgezette uitlaatstroken voor honden.