LOCHEM/LAREN – Tijdens de woensdag gehouden ruilbeurzen voor plaatjes voor het historische album ‘Onze Mooie Stad’ van PLUS Mensink en PLUS Beuzel waren veel stralende en tevreden gezichten te zien. Want, wie de moeite nam om zich naar de Gudulakerk in Lochem of naar het Kulturhus in Laren te begeven, kreeg z’n album wel vol. De beide supermarkteigenaren kijken terug op een succesvolle actie. Net als het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem, dat voor de inhoud van het album tekende.
Terwijl de eerste sneeuw van de – nog niet eens begonnen – winter gestaag uit de hemel viel, was het in de Lochemse kerk al snel flink druk. Velen moeten hebben gedacht dat ook hier geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Dat bleek achteraf reuze mee te vallen, want plaatjes waren er meer de genoeg. Bezoekers werden eerst aangespoord om onderling te ruilen. Gezeten aan tafels gingen de plaatjes van hand tot hand. Het had wel wat weg van een pokertoernooi. Enthousiaste opmerkingen waren alom te horen: “Dit zorgt voor verbroedering in barre tijden”. Of: “Dit is zo leuk, wanneer komt het volgende album?”
Verbinding
Het woord ‘verbinding’ viel ook bij supermarktbazen Hans Mensink en Bastian Beuzel. De laatste liet weten: “Het verzamelen leidde al in de winkel tot leuke gesprekken tussen klanten. Die bespraken onderling welke plaatsjes ze nog misten of welke ze dubbel hadden. Over het verloop heb ik niks te klagen. Het was mooi een mooie actie.” En terwijl Beuzel geen grote omzetstijging waarnam tijdens de actieperiode, maakte Hans Mensink van de Lochemse PLUS daar wel melding van. “We zagen de afgelopen weken veel nieuwe gezichten. Als er daarvan een paar ontdekten hoe mooi onze winkel is, dan is dat mooi meegenomen.”
In het Larense Kulturhus kwam de ruilbeurs wat langzamer op gang dan in Lochem, maar uiteindelijk werd het ook daar lekker druk en werd er enthousiast geruild. Veel mensen hadden hun dubbele plaatjes, vaak al op nummer gesorteerd, ingeleverd zodat anderen daar hun voordeel mee konden doen. De Larense albums liepen mooi vol. Wie in Lochem het album niet vol kreeg via ruilen met andere verzamelaars, kon terecht bij een lange tafel waar vrijwilliger van het Historisch Genootschap beschikten over een geweldige voorraad plaatjes. Succes verzekerd.
Fanatiek
Vermeldenswaardig is nog dat bewoners van Anke Marjolein in Lochem, in de aanloop naar de ruilbeurs, maar liefst ruim 5000 plaatjes scheurden. Niet om ze stuk te maken uiteraard, maar voor het broodnodige overzicht. In de winkels werden de plaatjes immers in setjes van vier uitgegeven. Door ze van elkaar te scheuren konden de plaatjes op nummer worden gesorteerd, zodat de vrijwilligers ze gemakkelijker konden terugvinden in de ‘aandrang’ van spaarlustigen. Hans Mensink zei lachend: “Als je dacht dat de jeugd vroeger fanatiek was bij het sparen van voetbalplaatjes… wacht dan maar tot je de ouderen enthousiast krijgt! In de winkel werd al bij de kassa aan de volgende klant gevraagd of ze zelf spaarden of dat ze de plaatjes wel wilden afstaan.