Pleidooi voor regenboogzebra in gemeente Lochem

1
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – Krijgt Lochem een regenboogzebrapad? Het eerste deel van het antwoord op die vraag wordt verwacht als de gemeenteraad zich maandag buigt over een motie van LochemGroen!. Als deze wordt aangenomen moet het college van B&W aan de slag met de opdracht om te onderzoeken of zo’n zebrapad er kan komen. Er wordt ook al een locatie voorgesteld: de Julianaweg in Lochem.

De nieuwe motie haakt aan op een in juni vorig jaar aangenomen motie met de titel ‘Samen op naar een inclusieve samenleving’. Deze werd met 15 stemmen voor en 7 tegen aangenomen. In de motie van vorig jaar werd uitgesproken dat in Lochem geen plaats is voor racisme, discriminatie en uitsluiting. LochemGroen! wil hier door middel van een zebrapad in de kleuren van de regenboog een vervolg aan geven.

Diversiteit

Een overweging is dat het regenboog(zebra)pad een wereldwijd initiatief is om diversiteit en emancipatie van LHBTI’ers kracht bij te zetten. In veel gemeenten is al zo’n pad aangelegd, al is dat niet altijd een officiële oversteekplaats. Omdat een zebrapad op de Julianaweg mogelijk wordt verplaatst wordt die plek als suggestie gedaan in de motie. Maar een andere locatie in de gemeente is ook een optie. Verder wordt het college gevraagd om te streven naar een officiële opening op 11 oktober, als het internationale coming-out-day is.

LochemGroen! liet zich voor het voorstel mede-inspireren door een petitie van twee inwoners van Zutphen die eveneens mikt op de aanleg van een zebrapad in regenboogkleuren. In veel andere gemeenten liggen al oversteekplaatsen of andere veelkleurige objecten, zoals zitbanken. Als het gaat om zebra’s kan dat overigens nog wel problemen opleveren. Volgens de Wegenverkeerswet moeten zebra’s namelijk wit zijn. De regenboogkleuren aanbrengen op een oversteekplaats die met verkeerslichten is beveiligd mag het wel. Net op andere plekken die niet als officiële oversteekplaats gelden.

Onbegrip

Niet iedereen toont begrip voor de uitingen in de regenboogkleuren. Zo werden berichten over de Zutphense petitie op sociale media getroffen door de nodige haatberichten. En in Nijverdal werd een regenboogzebra, nog voor de officiële opening, besmeurd met witte verf.

1 REACTIE

  1. Een zebrapad in regenboogkleuren geeft veel verwarring en onduidelijkheid. Het is, zoals ook in dit artikel beschreven, immers geen officiële oversteekplaats. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Vooral voor kinderen en mensen die de verkeersregels (nog) niet zo goed kennen. In Zwolle wordt het regenboog-zebrapad weer weg gehaald. Dit omdat het na zeven jaar al aan vervanging toe was én omdat er veel onduidelijkheid was onder verkeersdeelnemers.
    De functie / het doel van een dergelijk zebrapad, ook wel gaybra-pad genoemde, is “aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders”.
    Of een regenboog-zebrapad hét middel is om dit doel te realiseren is bijzonder twijfelachtig.
    Verkeersveiligheid is toch belangrijker dan een twijfelachtig middel om ergens aandacht voor te vragen? Het is veiliger te maken door het plaatsen van verkeerslichten, maar niemand zit te wachten op extra, onnodige verkeerslichten die veel geld kosten en voor de directe omwonenden voor lichtvervuiling zorgen.

Comments are closed.