‘Pindakaas zonder ellende’ van Lochemse bodem

0
'Chef Pindakaas' Boy Bouwmeester in De Malerij van VanThuys pindakaas (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – VanThuys is pindakaas van Lochemse bodem. Het was aanvankelijk een hobby van ‘chef pindakaas’ Boy Bouwmeester maar sinds eind oktober is het een heus bedrijf. Naast chef is hij marketeer, administrateur, webshopbaas en voor bezorging dichtbij huis ook nog eens ‘potbode’. VanThuys is handgemaakte pindakaas ‘zonder ellende’ en dus gemaakt van niets anders dan (duurzaam gekweekte) pinda’s. En hooguit wat kruiden voor de speciale smaakjes.

Door Henri Bruntink

“Ik vind het leuk om pindakazen te maken. Pindakaas, alleen van pinda’s. Soms met een smaakje, soms met stukjes, maar altijd alleen van pinda’s. Ja oké, en kruiden dan natuurlijk. Zonder kruiden geen smaakjes”, aldus Boy. “Maar wél zonder ellende. Zonder palmolie, geen andere toegevoegde olie, zonder toegevoegde suikers. Geen stabilisatoren, conserveringsmiddelen of ingrediënten die je niet eens kunt uitspreken. Geen ellende dus.”

Een ander verschil met de meeste andere pindakazen is dat de pinda’s droog geroosterd worden in de oven. Dit zorgt voor een specifieke smaak.

Levensstijl

De hobby is ontstaan uit passie in combinatie met het streven naar een gezonde, actieve en duurzame levensstijl. “Eerst een potje voor eigen gebruik, dan een potje voor moeders, ook zo’n pindakaasfan. Dan van één naar meerdere potjes, smaakjes maken en dan steeds meer bestellingen”, zo zegt hij. En in oktober was het moment daar om VanThuys in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Boy Bouwmeester wil met zijn producten een bijdrage leveren aan een gezonde, duurzame samenleving. En de boodschap uitdragen dat veel spullen in de supermarkt daar niet bepaald bij passen. “Zoals producten die volkoren heten maar waar geen volkoren-ingrediënt aan te pas komt.”

Malerij

Er moest flink worden geïnvesteerd in ‘De Malerij’, het hart van de onderneming. Vanaf begin december is deze operationeel en kon de productie beginnen. De pindakaas wordt gemaakt van Argentijnse runners, een duurzaam gekweekte pindasoort.

De Chef Pindakaas legt uit dat de pinda – en dus de pindakaas die ervan wordt gemaakt – gezond is: “Dit komt omdat de pinda veel mineralen, vezels en vitamines bevat. Daarnaast is deze aardnoot olierijk met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten die op hun beurt bijvoorbeeld helpen het cholesterolgehalte te verlagen en hartkwalen te voorkomen.”

Klanten

De eerste klanten die grotere hoeveelheden willen afnemen hebben zich inmiddels ook gemeld. Daaronder oud-Lochemer Michiel de Vos van RHBnB dat bemiddelt tussen bezoekers aan de stad en aanbieders van accommodaties. In het ontbijtpakket dat de gasten wordt geboden zit voortaan VanThuys pindakaas. Lees HIER een eerder artikel over Michiel de Vos.

Boy Bouwmeester gelooft in lokale samenwerking en neemt de materialen en grondstoffen die hij nodig heeft liefst zo dicht mogelijk bij huis af. Dat geldt voor onder de potten, etiketten en alle andere zaken die nodig zijn.

Webshop

In de webshop op vanthuys.nl kunnen de pindakazen worden besteld. Met of zonder smaakje en in de formaten mini tot XL. Er is zelfs een starterspakket voor wie zelf eens wil proberen om pindakaas te maken. Bij bestellingen gaat de ‘potbode’ op pad. In en rond Lochem is de bezorging gratis. Bij verzending naar elders in het land worden verzendkosten in rekening gebracht.

Meer op: www.vanthuys.nl

(bron: vanthuys.nl)