Petitie tegen Barchems zonnepark in handen van raad

0
Voorzitter Hans Siemes van Hobama overhandigde de petitie aan raadslid Marja Eggink (Foto: LochemsNieuws)

BARCHEM/LOCHEM – Namens de gemeenteraad heeft Marja Eggink (GB) maandagavond een petitie met 231 handtekening van Barchemers in ontvangst genomen. Zo’n 80 procent van alle inwoners van het dorp is tegen een groot zonnepark op Bekenschot. Voorzitter Hans Siemes van de de Vereniging Hobama (Houd Landelijk Barchem Mooi) voorzag de indiening van commentaar.

De aanbieding was volledig ‘corona-proof’. Raadsnestor Eggink werd verzocht een rolcontainer via een touwtje – van ruim meer dan anderhalve meter – naar zich toe te halen en zo de handtekeningen in ontvangst te nemen. En de aanbieders waren in petit comité (2 personen) naar het gemeentehuis gekomen.

Ruime meerderheid

Een ruime meerderheid van de Barchemers is tegen een groot zonnepark waarvoor het bedrijf TP Solar een vergunning heeft aangevraagd. Dit is hetzelfde bedrijf dat het zonnepark op de Armhoede realiseert. Het park op Bekenschot is volgens Siemes een ‘onzalig plan’. Hij sprak van een immense industriële zonne-energie-installatie op een terrein van 16 hectare.

Siemes zei verder dat tijdens gesprekken met raadsfracties is gebleken dat het besef er is dat het ‘overenthousiaste beleid’ moet worden aangepast. Dit komt onder meer tot uitdrukking via het naar voren halen van de evaluatie van het beleidskader dat de grondslag vormt voor de vergunning van dergelijke parken.

Plannen opschorten

Hobama vindt dat die evaluatie een mooie gelegenheid biedt om de vorige week ingediende plannen op te schorten. “En hopelijk af te wijzen”, zo voegde Siemes eraan toe. De corona-crisis is wat hem betreft een ander argument voor uitstel.

Onder de ondertekenaars zijn 140 leden van de vereniging plus 81 bezoekers van een informatieavond over het plan. Hobama werkt het argument dat al die Barchemers zich schuldig maken aan ‘niet in mijn achtertuin’ verre van zich. Het gaat volgens de vereniging om mensen die zich bekommeren om het landschap in hun omgeving en die daar geen verrommeling en afbraak willen.

Landschap onderbelicht

Het betrokken terrein ligt ingeklemd tussen twee natuurgebieden. Het argument dat het ‘park’ door bomen en struiken aan het zicht onttrokken zullen worden houdt volgens Hobama geen steek. De landschappelijke kant van het plan zou onderbelicht zijn gebleven terwijl de tendens is om dat juist wél te doen.

De boodschap vanuit Barchem aan de gemeenteraad: ‘Dender niet door. Herstel het vertrouwen van de inwoners van Barchem en van de leden van Hobama in stop met plan Bekenschot.’

De ‘Barchemse bak’ met 231 handtekening tegen een zonnepark (Foto: LochemsNieuws)