Oprichtster LochemGroen! niet gefrusteerd om verlies zetel

0
Jolande van Borrendam (eigen foto)
LOCHEM/HARFSEN – Voor de buitenwacht kwam het nogal wrang over dat uitgerekend oprichtster Jolande van Borrendam haar raadszetel kwijtraakt door voorkeurstemmen van de nummer 3 van de partij, Tjitske Ypma. Ze blijkt er zelf niet rouwig om en is vooral trots op de twee zetels die de partij tijdens de verkiezingen van vorige week haalde.
Gevraagd naar haar stemming komt Jolande van Borrendam met de ontboezeming dat ze aanvankelijk niet van plan was om met LochemGroen! mee te doen aan de verkiezingen. “Gelukkig voelt het helemaal niet alsof iemand mij met voorkeursstemmen verdringt. Mijn oorspronkelijke plan was om tot de verkiezingen met LochemGroen! door te gaan en daarna te stoppen.”

Donkergroen

Het was Calle Janssen die haar in september benaderde met de vraag of hij fractievertegenwoordiger kon worden en of LochemGroen! mee kon den aan de verkiezingen. “Met hem kwamen een aantal hele donkergroene, bekwame en leuke inwoners van onze gemeente mee. Ik heb toen ja gezegd, op de voorwaarde dat Calle lijsttrekker werd, want ik had geen zin in debatten en wou ook beslist niet weer alleen in de raad zitten, als we maar één zetel zouden halen”, zo legt ze uit,
“Gelukkig wilde Calle dat wel en we hebben toen officieel, met een gang naar de notaris, de partij LochemGroen! opgericht. Ik wilde graag adviseur/fractievertegenwoordiger worden, maar iedereen wilde mij op plaats 2 vanwege mijn ervaring. Toen we vorige week woensdag 2 zetels haalden was ik super trots op onze partij en dacht: ‘Kom op, we gaan er weer vier jaar voor.’

Ga ervoor!

“Toen we donderdag lazen dat Tjitske 13 stemmen meer haalde dan ik, waren we eerst verbaasd. Calle, Tjitske en ik zijn bij elkaar gaan zitten en ik heb tegen Tjitske gezegd: ‘Als je de tijd hebt en het aandurft; Ga ervoor!’ Ze heeft in het weekend thuis overlegd en ze gaat het doen.”
Ze vervolgt: “Het voelt heerlijk, alsof er een last van mijn schouders is gevallen. Ik ben natuurlijk altijd een wat ‘eigenwijs’ raadslid geweest. Ik neem mijn taak heel serieus. Als volksvertegenwoordiger luister ik naar alle inwoners en zorg dat hun mails/brieven beantwoord worden. Ik help vaak (groepen) inwoners die bijvoorbeeld moeten opboksen tegen een college dat al een principeafspraak heeft gemaakt met een projectontwikkelaar. En ik blijf eindeloos vragen stellen over niet uitgevoerde groene projecten.”

Niet geliefd

Ze zegt verder dat ze zich vermoedelijk niet geliefd zou maken als ze deel uit zou maken van een partij die in de coalitie zit. “Want ook dan vind ik dat we als raad het college moeten controleren. Denk aan macht en tegenmacht. Het kan toch niet zo zijn, dat als je in een coalitie zit, je alles wat het college voorstelt goed vindt? Het college is niet de baas, dat is de raad! En vooral moeten we als raad controleren of het college heeft gedaan wat wij hen opgedragen hebben. Denk aan 30% goedkope huizen of de bermen weer terug in eigen beheer nemen.”
Jolande van Borrendam vindt het goed dat er nu een geheel nieuwe fractie komt  “Dat er niet meer in de media staat dat we een ‘gedwongen afsplitsing van GroenLinks’ zijn. Dat zijn we niet. We hebben met 8 mensen, waaronder Calle en ik, de partij opgericht. Er is geen sprake meer van een afsplitsing. Calle en Tjitske zijn en gaan vol energie aan de slag om onze gemeente groener en duurzamer te maken Ik wordt fractievertegenwoordiger en adviseur.”

Het voelt goed

“Het is goed dat er nu een geheel nieuwe fractie komt. Dat er niet meer in de media staat: Jolande van Borrendam, (gedwongen afsplitsing van GroenLinks), want dat zijn we niet. We hebben met 8 mensen, waaronder Calle en ik, de partij LochemGroen! opgericht. We zijn nergens een afsplitsing van. Ik blijf bereikbaar voor elke inwoner. Precies wat ik wil. En het voelt zo goed.”