Opnieuw salpeterzuur vrij bij FrieslandCampina

1
FrieslandCampina, gezien vanaf de Stationsweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Bij FrieslandCampina was vanochtend (vrijdag 14/9) een incident met salpeterzuur. De fabriek werd ontruimd. Een Gas Pak Team uit Apeldoorn wist het lek binnen een uur te dichten. Niemand raakte gewond. Vorig jaar juli was er een soortgelijk incident.

De melding kwam vanochtend om 7.20 uur. Het salpeterzuur lekte uit een kapotte slang. Die bevond zich aan een container die deel uitmaakt van een tijdelijke installatie. De brandweer legde een ‘watergordijn’ om de installatie om verdere verspreiding tegen te gaan. Door het water is er ook al snel sprake van een verdunning waardoor het gevaar wijkt.

Reinigingsmiddel
Het zuivelbedrijf gebruikt het zuur om ketels en leidingen te reinigen. Het is potentieel gevaarlijk voor mens en materiaal. Brandende ogen en zelfs beschadigde longen kunnen een gevolg zijn van blootstelling aan salpeterzuur. Door stijging van de zuurtegraad (PH-waarde) tast het zelfs metaal aan. Als het in te hoge concentraties in het riool terecht komt, kunnen pompen van gemalen worden aangetast. De chemische naam voor salpeterzuur is waterstofnitraat (zie uitleg onder dit artikel).

Vorig jaar vond op 25 juli een soortgelijk incident plaats. Toen ging het mis toen een slang van een tankwagen die salpeterzuur aanleveren los schoot. Toen ontsnapte zo’n 100 liter. Ook toen moest het bedrijf worden ontruimd. Bij FrieslandCampina in Lochem werken 200 mensen, waarvan er vanochtend zo’n 150 aanwezig waren.

De Lochemse brandweer rukt overigens met enige regelmaat uit naar het bedrijf. Meestal blijkt het loos alarm, maar vanochtend was het dus weer eens raak.

Salpeterzuur – Wikipedia

Salpeterzuur of waterstofnitraat is een anorganische verbinding met als brutoformule HNO 3. Het is een sterk anorganisch zuur dat veel technische toepassingen kent. Salpeterzuur is het meest stabiele zuurstofzuur van stikstof. In zuivere toestand is het een kleurloze vloeistof met een intens prikkelende geur, die zeer goed oplosbaar is in water.

1 REACTIE

  1. Wat kost dit de gemeenschap? Het is gemiddeld 1 a 2 keer in de week dat de brandweer er met loeiende sirenes naar toe gaat. Gaat het niet eens tijd worden dat ze daar een bedrijfsbrandweer hebben?

Comments are closed.