Sluis Eefde zeker tot in het weekend dicht voor scheepvaart [update 15.30u]

0
De sluis bij Eefde (foto: LochemsNieuws)

EEFDE – De schade aan de sluis bij Eefde is dermate groot dat het niet lukt de stremming snel te verhelpen. De scheepvaart van en naar het Twentekanaal ligt zeker tot in het weekend stil, maar mogelijk nog langer. Volgens Rijkswaterstaat is de schade door de aanvaring van donderdag aanzienlijk.

[update vrijdag 15.30u] Rijkswaterstaat laat weten dat de schade toch enigszins lijkt mee te vallen. De reparatie kan vrijwel zeker in het weekeinde – maar mogelijke al zaterdag – worden afgerond. Zowel het staal als het beton van de drempel moeten worden hersteld.

Hoe groot de schade precies is kon vrijdag rond het middaguur nog niet worden gemeld. Woordvoerster Jenneke Blok van Rijkswaterstaat: ,,We verwachten binnen enkele uren meer duidelijkheid te hebben over de exacte omvang van de schade. Dan weten we misschien ook meer over hoe lang de stremming gaat duren.”

Drempel
Donderdag voer het binnenvaartschip Simcha tegen de ‘drempel’ van sluis. Vermoedelijk had het schip de zogeheten spudpaal (of: ankerpaal) neergelaten waardoor de drempel werd geraakt. Dat is een in beton gegoten stalen plaat die de sluisdeur opvangt als deze wordt neergelaten. Volgens Blok heeft de drempel een waterkerende functie, waardoor directe reparatie noodzakelijk is. Hiervoor wordt de sluiskolk drooggelegd.