Openbare scholen vangen slechts 5 kinderen op

0
Afbeelding ter illustratie (bron: pixabay.com / bewerking: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De openbaren basisscholen in de gemeente Lochem hebben maandag slechts 5 kinderen hoeven opvangen omdat hun ouders in vitale sectoren werkzaam zijn en geen andere opvang konden regelen. Algemeen directeur Dick Loman van de Poolster, waaronder 10 scholen vallen, is erg tevreden hoe ouders, leerkrachten en locatiedirecteuren omgaan met de unieke situatie van dit moment. “Iedereen snapt de urgentie”, zo zegt hij.

De 5 kinderen werden opgevangen op hun eigen school. Loman zegt: “We proberen te voorkomen dat er groepen mensen te dicht op elkaar komen te zitten. Dat geldt ook voor leerkrachten. Zij werken voor een groot deel thuis. Slechts enkelen zijn aanwezig op school.”

Vitale beroepen

De officiële regel is dat beide ouders werkzaam moeten zijn in een beroep of sector die op een door de overheid vastgestelde lijst staan. De scholen houden hier in principe strikt de hand aan om te voorkomen dat alsnog grote groepen bij elkaar komen te zitten. “Maar met ouders die in de knoei komen gaan we altijd in overleg. Dat is in het belang van het kind”, ze zegt de directeur.

Onderwijs op afstand

Dat er slechts 5 kinderen gedurende een halve dag moesten worden opgevangen schiep maandag ruimte om voortvarend aan de slag te gaan met onderwijs op afstand. De basisscholen zijn hierop technisch voorbereid maar de applicaties die hiervoor worden gebuikt moeten worden ingericht met taken die de leerlingen de komende weken letterlijk bij de les moeten houden. De Poolster-scholen maken onder meer gebruikt van Mijn Omgeving Online (moo.nl).

Nog nooit meegemaakt

“Ik heb in de 36 jaar dat ik in het onderwijs werk nog nooit meegemaakt wat er nu gebeurt. Gelukkig hebben we tegenwoordig goede technische mogelijkheden om met de leerlingen in contact te blijven. Een vervanging van de klas en het contract met de leerkracht is het echter nooit. Laten we hopen dat we na 6 april gewoon weer naar school kunnen”, aldus Dick Loman.

De kinderen voorop

Hij is tevreden over de eerste stappen die zijn gezet en over de medewerking van alle betrokkenen. “Deze uitzonderlijke situatie bezorgt ons nu een vracht werk, maar als we alles eenmaal op de rails hebben krijgen we hopelijk wat rust. Dan kunnen we de kinderen goed begeleiden en volgen. Want om hen gaat het”, zegt Loman.