Nu zes (geteste) corona-besmettingen in gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – In de gemeente Lochem zijn nu zes mensen die positief getest zijn op het corona-virus. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Uit welke kernen de betrokken patiënten komen en hoe het met ze gaat is niet bekend.

Het RIVM houdt per gemeente bij hoeveel besmettingen er zijn per 100.000 inwoners. Omdat de gemeente Lochem ongeveer 33.000 inwoners heeft, komt daar een getal uit van 17,9. Het RIVM benadrukt dagelijks dat het aantal geteste gevallen waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg vormt. In werkelijkheid hebben meer mensen het virus onder leden, vaak zonder het zelf te merken.

Omliggende gemeenten

Ook in bijna alle omliggende gemeenten is een toename van het aantal positief geteste mensen te zien. Zutphen telt nu 8 gevallen, Deventer 26, Rijssen-Holten 6, Hof van Twente 6, Berkelland 2, Voorst 6 en Bronckhorst 7.

Woensdagochtend gaf professor Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM een toelichting aan Twee Kamerleden. Volgens hem zijn er voorzichtige signalen dat de curve van besmettingen langzaam afvlakt, hoewel er nog onzekerheden zijn waarvan het effect pas de komende dagen zichtbaar wordt.

Veel nieuwe doden

Het aantal IC-opnames steeg van dinsdag op woensdag minder snel dan de dagen daarvoor. Een tegenvaller was de melding van 80 nieuwe doden binnen een etmaal. Daarvan zegt het RIVM overigens dat het cijfer mogelijk geflatteerd is  omdat een aantal sterfgevallen van voorgaande dagen nog niet eerder waren gemeld.

Strikte naleving regels

Van Dissel pleitte voor handhaving en strikte naleving van de huidige maatregelen, zodat het aantal gevallen echt kan afnemen. Hij gaf uitleg over de R0-waarde, dat staat voor snelheid waarmee het virus zich via besmette personen kan verspreiden. Die waarde zou nu rond 1 liggen, wat betekent dat elke patiënt een ander persoon besmet. Als die waarde onder de 1 komt, neemt het aantal nieuwe besmettingen dus af.