Nu vooral doorbijten! [column]

0

[COLUMN] Zondag wordt het prachtig weer. De temperatuur schiet omhoog. Dat betekent voor velen: naar buiten en vitamine D tanken. Goed idee, maar dat moet natuurlijk wel in Hintergarten, oftewel: de achtertuin. Balkonië is ook goed. Nu geldt: vooral doorbijten en de discipline niet laten varen!

Corona is een verschrikkelijke tiran. Al bijna twee weken laten we de oren hangen naar een virus. Dat is heel uitzonderlijk, want ‘wij’ zijn Nederland:

Land van duizend meningen
Het land van nuchterheid…

Het land wars van betutteling
Geen uniform is heilig…

17 Miljoen mensen
Die schrijf je niet de wetten voor
Die moeten niet ‘t keurslijf in…
(uit ’15 miljoen mensen’ van Fluitsma & Van Tijn, 1996, originele videoclip onderaan deze pagina | Een nieuwe versie is te zien in de video boven deze column))

Als de temperatuur oploopt is het maar de vraag of je nog steeds zoveel mensen binnen houdt. En als we dan de komende dagen ook (hopelijk!) kleine lichtpuntjes in de cijfers gaan zien, dan moet je maar afwachten of je kudde in het gareel houdt. Kudde? Kudde ja, want bij ons mag het dan groepsimmuniteit heten, in het Engels en het Duits heet dat gewoon ‘kudde-immuniteit. En dat hebben we nog lang niet bereikt.

Draagvlak

De handhaving van de regels valt of staat met draagvlak. Zolang we met z’n allen vertrouwen houden in Jaap, Mark en Diederik dan zal het nog wel lukken. Maar we zouden Nederland niet zijn als er niet wordt gezaagd aan de poten van dat vertrouwen en dus het draagvlak. Dát is het grote gevaar dat momenteel op de loer ligt.

De zaag heeft vele verschijningsvormen en bronnen. In de politiek, in de media en in maatschappelijke organisaties. Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen maar ze komen uit alle hoeken: rechts, geitenwollen sok en religieus. Ze presenteren wijsheden, complottheorieën en ‘waarheden’ die iedereen zou moeten wantrouwen. Maar zo werkt dat kennelijk niet altijd.

Toonhoogte en timing

Toegegeven, veel vragen worden terecht gesteld. Maar vaak deugt de toonhoogte niet en op dit moment is de timing bijna altijd fout. Als we dit virus eronder hebben mag iedereen op de haverkist springen en vragen stellen. Evalueren moet! Ik hoor t.z.t. graag de uitkomsten. Het volgende virus komt toch weer geheel onverwacht en gedraagt zich weer anders.

Uit een peiling van deze week blijkt dat een ongekend hoog percentage van ons zich goed aan de regels houdt. Ook gelooft de overgrote meerderheid nog altijd dat de gekozen aanpak de juiste is.

Qua politieke voorkeur zijn we meer verdeeld dan ooit. Zelfs als de bestuurders die het nu moeten doen niet je favorieten zijn, zou je je kunnen realiseren hoeveel slechter we het hadden kunnen treffen. Kijk naar landen waar leiders draaien, falen en misbruik maken van de situatie.

Niet veel te klagen

Dan hebben wij niet zoveel te klagen over de aanpak. Die is in ieder geval consequent en het pakket maatregelen ter verzachting van de economische pijn is groter dan waar ook, al zal dat niet alle pijn wegnemen. Je zult trouwens maar in de schoenen staan van bestuurders en wetenschappers die momenteel de keuzes moeten maken.

Kortom: als de temperatuur oploopt en je die spreekwoordelijke Achterhoekse ‘jacht weer in ‘t bloed’ krijgt…, dan is het tijd om in een tuinstoel onderuit te zakken en te genieten van de wereld. Je eigen kleine wereldje voorlopig nog even. Doorbijten in Hintergarten is het devies. Succes en sterkte!

Henri Bruntink | 3 april 2020